Uuring: naispankurid tõstavad riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa keskpanga raporti kohaselt toob  naisjuhtide osakaalu tõstmine pankade juhatust kaasa riskantsema ärikäitumise.
Saksa keskpanga raporti kohaselt toob naisjuhtide osakaalu tõstmine pankade juhatust kaasa riskantsema ärikäitumise. Foto: SCANPIX

Nagu selgub Bundesbanki uuringust, ei pea paika arusaam, et naisjuhid on vähem altid pankade raha raiskama.

Saksa keskpanga raportis seisab, et naisjuhtide osakaalu tõstmine pankade juhatuste koosseisudes «toob kaasa riskantsema ärikäitumise».

Raport põhineb Saksa finantsasutuste põhjalikul uuringul.

Autorid avastasid ühtlasi, et riski tõstab ka juhatuse liikmete noorus. Suurem doktorikraadiga isikute arv võtab aga riskiisu vähemaks.

Raporti tulemused, mis osutusid vastupidiseks laialtlevinud uskumusest, et naisjuhid riskivad vähem, võib osutuda poliitiliselt tuleohtlikuks: Saksa tööjõuminister Ursula von der Leyen on üks nendest Euroopa poliitikutest, kes nõuavad jõuliselt naisterahvaste osakaalu kasvatamist juhatustes.

Raporti autorid möönavad, et mainitud poliitiline surve tuleneb igatsusest tagada soolist võrdõiguslikkust, kuid väidavad, et kõige selle juures ei räägita piisavalt mõjust firmade käitumismallidele. Autorite avastuste valguses «tuleb avalikes debattides arvestada ka antud mõjuga».

Uuringu raames võeti vaatluse alla Saksa pankade juhatused ajavahemikus 1994-2010. Raporti autorid pakuvad, et peamiseks põhjuseks võivad siin olla naisjuhtide meestest «oluliselt väiksemad kogemused», mis soodustab riskeerimist.

On ka võimalik, et kuna naised on juhatustes siiski veel haruldane nähtus, rikub nende kaasamine ära klubilik-sõbraliku atmosfääri. Autorid jätkavad: «Kui grupp koosneb kogemuste ja väärtuste osas heterogeensetest isikutest, võib see tõsta konfliktide tõenäosust grupis ning pärssida otsuste tegemise protsessi.» Nad lisavad, et naiste pääsemine pankade juhatustesse võibki olla raskendatud seetõttu, et asutused ei soovi kõrgendatud riski.

Vähem poleemikat põhjustab ilmselt raportööride teine järeldus – et riske kasvatab ka juhatuste keskmise vanuse vähenemine. Nad soovitavad, et regulaatorid pööraksid rohkem tähelepanu pangajuhtide vanusele. Uuringust selgub, et juhatuse 5-aastase noorenduskuuri tulemusel kasvab riskantsete varade osakaal pangas 2,66 protsenti.

Doktorikraadiga isikute rohkus vähendab riskeerimist seetõttu, et «paremini haritud juhid kasutavad täiuslikumaid riskide maandamise tehnikaid ning kohandavad vastavalt sellele ka ärimudeleid».
Töö autorid olid Allen N. Berger (Lõuna-California ülikool); Thomas Kick (Bundesbank) ja Klaus Schaeck (Bangori ülikool).

Bundesbank, mis raporti avaldas, pidas vajalikuks lisada, et tulemused «ei väljenda ilmtingimata Saksa Bundesbanki ega selle töötajate vaateid».

Bundesbanki kuueliikmelises juhatuses on üks naisterahvas – asepresident Sabine Lautenschläger.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles