Tulekahju Põhjamerel lekkival gaasiplatvormil kestab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elgini platvorm
Elgini platvorm Foto: SCANPIX

Tulekahju Põhjamerel paikneval Elgini platvormil, mis kuulub Prantsuse energiakontsernile Total, kestab kolmandat päeva.

«Leek põleb, nagu on platvormil normaalne,» teatas pressiesindaja. Tavaliselt põletatakse platvormidel gaasi, mida ei talletata või kütusena ära ei kasutata.

Asjatundjad kardavad, et platvormilt lekkiv gaas võib leegiga kokku puutuda ja plahvatuse põhjustada.
Liverpooli ülikooli meresaastespetsialist Martin Preston avaldas imestust, et leek kolm päeva pärast platvormi sulgemist veel endiselt põleb.

Total UK turva- ja keskkonnajuht David Hainsworth selgitas, et lekkiv gaas on õnneks tuule mõjul lendunud leegist eemale. «Kuna ilmateade lubab sama tuulesuunda ka järgmiseks kuueks päevaks, siis loodame selleks ajaks leegi kustutada,» ütles ta.

Platvormi ümber laieneb ka naftalaik.

Total teatas teisipäeval, et on võimatu prognoosida, millal ja kuidas gaasi- ja naftaleke peatatakse. Firma kaalub mitmeid võimalusi lekke peatamiseks, kaasa arvatud summutuskaevu puurimine, kuigi see võib kuni pool aastat aega võtta.

Esmaspäeval evakueeriti Elgini platvormilt 238 töötajat. Kolmapäevaks oli Briti naftakompanii Shell evakueerinud oma kahelt lähedalasuvalt platvormilt üle 300 inimese.

Briti rannavalve ei luba platvormidele läheneda ligemale kui 3,7 kilomeetrit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles