Financial Times: aafriklanna oleks Maailmapangale parim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ngozi Okonjo-Iweala
Ngozi Okonjo-Iweala Foto: SCANPIX

Pärast kuid kestnud spekulatsioone on Maailmapanga järgmiseks presidendiks kandideerijate nimekiri lõpuks ometi paigas.

Reedel nimetas Barack Obama USA kandidaadiks ülemaailmselt tuntud tervishoiueksperdi Jim Yong Kimi.

Kahetsusväärse kokkuleppe kohaselt läheb Maailmapanga pealiku ameti alati jänkidele ja IMFi etteotsa istutatakse eurooplane – mistõttu võib Kim oma uue töökohaga sisuliselt juba arvestada.
Konkurentideks on kaks väga lugupeetud majandusinimest: endine Colombia rahandusminister José Antonio Ocampo ning Nigeeria majandus- ja rahandusminister Ngozi Okonjo-Iweala.

Financial Times ei vaidle vastu: kui valik langeb Kimile, peaks kõik olema hästi. Tema tervishoiu-taust sobib hästi Panga laiemate arenguplaanidega, Maailma Terviseorganisatsiooni juhtiva töötajana on ta tõestanud, et suudab selliseid eesmärke ka ellu rakendada.

Kuid Pank vajab enamat.

Uus juht peaks valdama makroökonoomikat. Talle peaks kuuluma nii rahastavate kui rahastatavate riikide liidrite respekt. Lisaks juhioskused oma nägemuse teostamiseks.  Ning selles valguses on parim kandidaat Okonjo-Iweala.

Okonjo-Iwealal on tõeline töökogemus poliitikuna ühel maailma väljakutseterohkemal arengumaal. Tema vilumus korruptsiooniga võitlemisel tuleks kasuks Maailmapanga rahade väärkasutuse likvideerimisel.

Kuigi Okonjo-Iweala resümee rahandusministrina pole plekitu, on ta väsimatu reformaatorina pälvinud rahvusvahelise kogukonna usalduse. See, ning samuti ta karismaatiline isiksus, peaks Pangale palju poolehoidu pälvima.

Olles teeninud Maailmapanga juhatuse liikmena ametist lahkuva Robert Zoellicki alluvuses, teab ta sügavuti, kuidas see asutus toimib. Kuigi risk oleks rahulduda olemasoleva olukorraga, võiks tal samas olla teiste kandidaatidega võrreldes kergem võita töötajate usaldust ning ehitada Zoellicki pärandile.

Okonjo-Iweala kasuks räägib ka sümboolsem aspekt.

Kui ühte maailma juhtivat arenguasutust juhiks aafriklanna, oleks see tugev signaal nii arengu- kui arenenud maadele.

Ja kes siis veel, kui mitte Obama, peaks sellest sügavuti aru saama?

Aga selles meie mitteideaalses maailmas näib Kimi ametissenimetamine olevat vältimatu. Samas: kui Panga osanikud sooviksid parimat presidenti, soovitame Okonjo-Iwealat.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles