Rein Kilgi lambakasvatus hääbus tehtud vigadesse

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad.
Lambad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veel mõned aastad tagasi kirjutas Eesti ajakirjandus Rein Kilgi plaanidest kasvatada 2500-pealine lammaste põhikari vähemalt 4000-pealiseks. Tõsi on aga see, et tänavu veebruaris müüdi maha viimased sadakond Kilgi lammast.


Veterinaar- ja toiduameti Jõgevamaa veterinaarkeskuse juhataja asetäitja Arbo Kepi hinnangul võiks ärimehed tegeleda äriga, mitte põllumajandusega. «Kui sa delegeeridki kohapeale mõne inimese, kes sinu asju korraldab, siis pole vaja grandioosseid projekte. Kõike tuleb teha tasa ja targu.»

Veterinaar- ja toiduamet tegi farmi eest vastutavale inimesele korduvalt trahve seoses mitmete nõuete rikkumisega. «Registris oli parimatel aegadel natuke üle 2000 täiskasvanud lamba,» lausus Kepp. Aga mis sellest kõigest alles jäi?

Kui Nurmus Grupp pankrotistus, kanditi lambad üle Kilgi kaastöölistega seotud firmale Eesti Lambakasvatuse Tõukeskus. Selle aadressiks on Kilgile kuuluv kinnistu, omanik aga Kilgi Tartu Sadama juht Peeter Kukk. «Viimati oli sellel ettevõttel registri järgi 700 lammast, aga tegelikult tunduvalt vähem,» ütles Kepp. Tema sõnul jätsid Kilgi firmad täitmata elementaarse kohustuse anda seitsme päeva jooksul teada loomade hukkumistest ja liikumistest teise karja.

Lambakasvatuse juhtimissüsteem oli Kepi hinnangul mäda igal ajahetkel, mil veterinaarametnikud selle karjaga kokku puutusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles