Merkel nõustus euroala «topelt» abifondiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile esmakordselt avalikkuse ees, et toetab kava kasvatada euroala uus finantsiline tulemüür vähemalt 700 miljardi euro kõrguseks, mille hulgas on Kreekale, Iirimaale ja Portugalile juba eraldatud 200 miljardit eurot.

Merkeli mööndus ei tähenda siiski rohelist tuld Euroopa Komisjoni lemmiklahendusele, mis näeks ette abifondi pea-aegu kahekordistamise 940 miljardi euro peale, pannes ühte patta euroala praeguse ajutise päästefondi (EFSF) täisressursid ja suvel käivituva permanentse mehhanismi (ESM).

Kõrgete euroala ametnike sõnutsi on Berliin ajutise 940 miljardi eurose tulemüüri ideele jätkuvalt avatud – kogu 440 miljardiline EFSF jätkuks paralleelselt uue 500 miljardilise ESMiga ühe aasta jooksul.

Eravestlustes jätsid Saksa ametnikud sellise lahenduse (Euroopa Komisjoni varuvariant nr 1) ukse irvakile.

«Meie ütleme, et ESM peaks jääma permanentselt 500 miljardi euro peale,» ütles Merkel eile. Aga et kogu summa juba uue fondi käivitumise hetkest saadaval oleks, «kujutame me ette võimalust, et lubame programmidel toimida paralleelselt.»

Merkel on kuude kaupa fondide kombineerimisele vastu seisnud – vaatamata europartnerite ja Washingtoni survele – kuna kardab tagasilööki Saksa parlamendilt, kui sealsetelt maksumaksjatelt nõutaks suuremaid finantstagatisi.

Ka Merkeli valitsuskoalitsiooni rangemad konservatiivid on selle vastu, et valitsus käiks välja rohkem, kui Bundestagi poolt juba kinnitatud 211 miljardit eurot.

Merkeli avalikud märkused näivad viitavat sellele, et ta toetab minimalistlikku versiooni, mille kohaselt euroala päästesüsteem tervikuna kasvaks 700 miljardi euro peale ja kahaneks siis 2013. aasta keskpaigaks taas 500 miljardile eurole.

Euroala rahandusministrid peaksid tegema oma tulemüüri-otsuse reedel Kopenhaagenis.

Eelmisel nädalal liikmesriikide valitsustele saadetud Euroopa Komisjoni konfidentsiaalsest kirjast võis lugeda, et 700 miljardi eurosest tulemüürist ei piisa veenmaks G20 «euroväliseid» suurendama euroala huvides oma osalust Rahvusvahelises Valuutafondis.

IMFi tegevjuht Christine Lagarde on öelnud, et ootab esmalt euroalalt kaalukat käiku.

«Uus 500 miljardi eurone laenuvõime ei päästa ilmselt valla G20 partnerite ressursse,» seisis komisjoni kirjas. «Turud võivad otsustada, et [uue päästefondi] laenuvõime poleks piisav, kui üks või mitu suuremat liikmesriiki tuleks turgudelt ära tõmmata,» seisab dokumendis.

Kantsler käis Saksa kompromissi välja oma CDU partei juhtkonna koosolekul Berliinis.

Opositsioonilised sotsdemokraadid mõistsid Merkeli läbirääkimistaktika hukka, nimetades seda «katastroofiks», et Saksa avalikkus jäetakse teadmatusse nende kohustuste kogusumma osas eurokriisi lahendamisel.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles