S&P: nafta hinnalangus kukutaks Venemaa reitingut tõsiselt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister ja tulevane president Vladimir Putin (paremal)ning Transnefti juht Nikolai Tokarev 23. märtsil Ust-Luga sadamas naftaterminali külastamas.
Venemaa peaminister ja tulevane president Vladimir Putin (paremal)ning Transnefti juht Nikolai Tokarev 23. märtsil Ust-Luga sadamas naftaterminali külastamas. Foto: SCANPIX

Kui naftabarreli hind langeks 60 dollarini, kukutaks reitinguagentuur Standard & Poor’s Venemaa reitingut tõenäoliselt kolme pügala võrra.

Praegu on Venemaa reiting tasemel BBB ning väljavaade stabiilne, vahendab Reuters.

«Meie hinnangul vähendaks naftabarreli 10-dollariline hinnalangus Venemaa eelarvelaekumisi 1,4 protsendipunkti võrra sisemajanduse kogutoodangust (SKT),» tõdes reitinguagentuuri analüütik Kai Stukenbrock.

Stsenaariumi korral, mil Uurali nafta hind langeks 60 dollarini barrelist, oleks Venemaa eelarvepuudujääk enam kui kaheksa protsenti sisemajanduse kogutoodangust, rääkis analüütik. «Sellisel juhul võiks Venemaa pikaajaline krediidireiting langeda kuni kolme pügala võrra,» tõdes Stukenbrock.

S&P raporti kohaselt on nafta hinnal Venemaa majandusele suur mõju nii reaal- kui nominaalse sisemajanduse kogutoodangu, kaubanduse, valuutavahetuskursside ning riigi rahanduse kaudu.

Viimase kümnendi hinnatõus on reitinguagentuuri sõnutsi lubanud Venemaal eelarvekulusid suurendada ning samas ka reserve koguda. Siiski on kulud SKT suhtes suured, mistõttu vaatamata eelmisel aastal naftast saadud rekordtuludele on keskvalitsuse eelarveülejääk napilt 0,8 protsenti SKTst.

«Et eelarvet tänavu tasakaalus hoida, peaks naftabarreli hind olema keskmiselt 120 dollari tasemel,» märgib S&P.

Mullu kerkis aasta keskmine Uurali naftabarreli hind 110 dollarini, tõstes naftast saadud eelarvetulud Venemaal rekordilisele tasemele. Eelmine kõrgaasta oli 2008, mil naftabarrel maksis keskmiselt 95 dollarit. Selle aasta märtsi keskpaigas oli keskmine barreli hind 125 dollarit.

Standard & Poor’si baasstsenaariumi kohaselt jääb naftabarreli hind 100 dollari tasemele. Reitinguagentuuri raportis vaadatakse kahte riskistsenaariumit, milles barreli hind langeks vastavalt 80 ja 60 dollarini. Nende olukordade realiseerumise tõenäosust järgmise kahe aasta jooksul hindab agentuur väiksemaks kui 33 protsenti.

«Siiski väärib meenutamist, et vaid veidi enam kui kaks aastat tagasi oli keskmine naftabarreli hind 60 dollari tasemel ning aasta hiljem kerkis see 80 dollarile,» märkis Stukenbrock.

Analüütik märkis, et kui Aasias, eriti Hiina majanduskasv peaks märkimisväärselt aeglustuma, tooks see kaasa olulise naftahinna languse, mis omakorda mõjutaks eriti oluliselt Venemaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles