Itaalia peaminister: muretsen Hispaania pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti
Mario Monti Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Mario Monti hoiatas, et Hispaania kõhklused riigirahanduse korrastamisel võivad hirmutada investoreid ning võimendada taas euroala võlakriisi.

Muret Hispaania pärast väljendas ka Euroopa Liidu majandusvolinik Olli Rehn, kes ütles, et sealsete riigivõlakirjade tootluste terava tõusu tekitas mulje, et riik üritab eelarvepuudujäägi kärbete eesmärkidest kõrvale hiilida.

Hispaania uus peaminister Mariano Rajoy üritas eirata ELi reegleid, lõdvendades ühepoolselt tänavust puudujäägi-eesmärki 4,4 protsendilt 5,8 peale SKTst.

Hiljem saavutati Brüsseliga kompromiss: 5,3 protsenti.

Turgudel tekkinud ärevus lennutas 10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused läinud nädalal üle 5,5 protsendi piiri.

Esimest korda alates suvest on Hispaania võlakirjade seis Itaalia omadest viletsam.

Vastates küsimustele ühel konverentsil, ütles Monti: «Hispaania teostas küll tõsised tööturureformid, kuid ei pööranud samapalju tähelepanu riigirahandusele. See teeb meid väga murelikuks, kuna nende tootlus tõuseb ning palju pole vaja, et tekitada taas trendid, mis nakkusena meieni võivad levida.»

Monti büroost öeldi, et peaminister on täiesti veendunud, et Hispaania on otsustanud probleemiga tegeleda.

Rehn väitis, et turgude usalduse tagasivõitmiseks peaks Hispaania kärpima oma eelarvepuudujäägi tuleval aastal 3 protsendi raamesse (mis on ELi kohustuslik ülempiir). See tähendaks aga kõige sügavamaid kärpeid euroalas üldse, kui Kreeka välja arvata.

«Niipea kui tekkis mulje, et Hispaania lõdvendab oma tänavusi eelarve-eesmärke, tõstsid turud nende riigivõlakirjade tootlusi mitme tosina baasipunkti võrra,» ütles Rehn reporteritele Euroopa liidrite mitteametliku kokkutuleku raames Soome põhjaosas. «See näitab, kuivõrd hapras olukorras me jätkuvalt oleme.»

Mõned analüütikud arvavad, et Brüsseli poolt peale surutud kasinusmeetmed võivad tõugata Hispaania allakäiguspiraali, kus sügavad kulukärped annavad hoobi majandusele ja maksulaekumistele, mis nõuab taas uusi kulukärpeid.

Hispaania valitsus lükkas tagasi kriitika selle aadressil, kuidas nad oma «keeruka» pärandi probleeme lahendavad. Küsimuse peale, mida Monti oma kommentaaridega öelda tahtis, vastas Hispaania ELi asjade minister Iñigo Méndez de Vigo: «Küsige Monti enda käest, miks te minu käest küsite.»

Méndez de Vigo kinnitas ühtlasi, et valitsus teeb kõik vajaliku riigirahanduse korrastamiseks. Ta ütles, et tuleval aastal saavutab Hispaania Brüsseli poolt nõutud 3-protsendilise puudujäägi taseme SKTst. «Me üritame öelda: Hispaania on tagasi, Hispaania võtab taas asja tõsiselt,» ütles ta. «Me anname oma sõna, me kavatseme seda teha.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles