Berliini vastuseis kõrgele tulemüürile kõigub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Suure rahvusvahelise surve alla sattunud Saksamaa võib sel nädalal anda nõusoleku kasvatada euroala abifonde, välistamaks perifeeria kriisi levimist teistesse liikmesriikidesse.

Berliini amenikud andsid eile märku, et valitsus lubab nn «tulemüüri» finantsturgude rahustamiseks kõrgendada.

Kantsler Angela Merkel on abisummade suurendamise kavadele järjekindlalt vastu seisnud, kuna kardab tagasilööki oma valitsuskoalitsiooni skeptikutelt, kes ei taha kuuldagi Saksa tagatiste tõstmisest.

Samas valitseb Berliinis seisukoht, et lõpmatuseni kantsler survele vastu panna ei saa.

Lisaks europartneritele palub Saksamaalt järeleandmisi ka USA.

Euroopa rahandusvolinik Olli Rehn tahab, et euroala rahandusministrid teeksid oma lõpliku otsuse eelseisval reedel, kui nad Kopenhaagenisse kokku tulevad.

«Võtmeülesanne on nüüd laiapõhjalisele kriisikavale joon alla tõmmata,» ütles Rehn pärast kaks päeva kestnud mitteametlikke kohtumisi Euroopa liidritega Saariskeläs – Soome alevikus sealpool põhjapolaarjoont.

Kõrgete euroametnike sõnutsi näib konsensus moodustuvat Rehni nn «keskmise» versiooni ümber, mis tähendaks seda, et praegune ajutine 440 miljardi eurone päästefond EFSF kestaks edasi ka pärast seda, kui suvel käivitub 500 miljardi euro suurune permanentne Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM).

Niiviisi võimenduks süsteemi tulejõud küll 940 miljardi euro peale, kuid kuna 200 on juba eraldatud Kreekale, Iirimaale ja Portugalile, oleks saadaval vaid 740 miljardit eurot.

Enne reedest koosviibimist levitatud dokumendist selgus, et Rehn eelistas mõlema fondi kombineerimist, nii et kogu «müür» oleks permanentselt 940 miljardi euro kõrgune.

Ühe kõrge ELi ametniku sõnutsi oleks «kesmine variant» siiski parem, kuna selle puhul ei peaks Saksa valitsus uuesti Bundestagilt luba küsima – rahandusministrid lepiksid Kopenhaagenis omavahel kokku ja ESMi juhatus kirjutaks alla.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles