Cameron ründab brittide pummelunge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllejooja pubis
Õllejooja pubis Foto: AP / Scanpix

Peaminister David Cameron lubas, et brittide pummelungi-kultuuri «rünnatakse igast küljest»: kavas on kehtestada uus alkoholi alamhind ning keelata ostukeskustel teha kaks-ühe-hinnaga pakkumisi.

Peaminister tunnistas valitsuse uut alkoholistrateegiat tutvustades, et ettepanekud võivad provotseerida vasturünnakuid, kuid rõhutas, et alkoholihindade üleslükkamine on vajalik «purjutava Britannia» kainestamiseks.

Purjutamisepideemia läheb riigile maksma 21 miljardit naela aastas.

«Ma tean, et kõik seda otsust ei tervita,» ütles Cameron. «Kuid valitsuses olemise vastutus seisnebki selles, et alati ei saa teha populaarseid otsuseid. Tuleb teha seda, mis õige on .Prassimine on tõsine probleem. Ja ma ei kavatse vabandada, et selle pahe sihikule võtan.»

Cameron selgitas, et «tegemist pole mingi kõrvalise probleemiga. Purjutamisele ja pummelungidele kulub pool meie riigis tarbitud alkoholist. Sellest sündiv kuritegevus ja vägivald kurnab meie haiglaid, toob kaasa jõhkrutsemisi meie tänavail ning külvab hirmu meie kogukondadesse.»

Uueks «alkoholiühiku» (pudel, purk vms) miinimumhinnaks saab 40 penni, mis peaministri hinnangul võib kärpida kuritegude ja alkoholist tulenevate surmajuhtumite arvu vastavalt 50 000 ja 900 võrra aastas.

On ka teisi meetmeid: pubidele antakse täiendavad volitused keelduda müümast alkoholi purjus isikutele; nii pubidele kui klubidele kehtestatakse hiliste öötundide lõiv, mille abil aidatakse maksta korravalve eest.

«Kui õlu on odavam kui vesi, on inimestel lihtsalt liiga kerge end juba kodus odavast alkoholist täis juua, enne kui nende jalg üle pubi ukseläve astub,» ütles peaminister.

«Miinimumhind ei ole mõeldud takistamaks vastutustundlikku alkoholitarbimist ega koormamaks ettevõtteid veelgi. See ei ole mingi uus peitmaks [st kaudne maks] – see on jõuline samm, et pöörata meie ühiskond tagasi valel teelt.»

Siseminister Theresa May ütles, et muutustega võetakse sihikule see kitsas kontingent, kes end juba enne õhtust väljaminekut «laengu sisse võtab» ning osaleb kaks ja pool korda tõenäolisemalt vägivaldsetes kuritegudes.

May sõnutsi ei mõjuta meede «vastutustundlike joojate» elu.

«On kurb tõsiasi, et liiga paljud linnakeskused meie maal on ühed parajad joomatandrid, eriti reede ja laupäeva õhtuti,» ütles ta BBC vahendusel. «Väga paljud inimesed ei lähegi sinna enam. Ja kui lähevad, ei ole neil sellest mingit rõõmu.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles