Kreeka võiks päästa toit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljasalat feta juustuga.
Köögiviljasalat feta juustuga. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Võta lõunalauas üles Kreeka võla teema, ja rõõm on rikutud. Viska aga salatisse fetajuustu, oliiviõli või isegi kreeka jogurtit, ning näod kisuvad naerule.

Inimesed jälestavad Kreeka katastroofilist maksuhaldust ja priiskamist, kuid armastavad nende toitu.

Ja olukorras, kus Kreeka on oma rahandusest paraja segapudru kokku keeranud – olgem samas ausad, esimese kahe kuu eelarvepuudujääk on vaid pool mullusest – ei tule nad toime ka oma toiduainete töötlemisega.

Nagu näitab konsultatsioonifirma McKinsey uuring, läkitab Kreeka – maailma suuruselt kolmas oliivitootja – 60 protsenti oma oliiviõlist hulgi Itaaliasse ja loobub pakendatud toote 50-protsendilisest hinnalisandist.

Ja globaalsest fetajuustu turust on Kreeka käes vaid 28 protsenti.

Mis tuletab meile meelde: Kreekal on kasutamata potentsiaali heita maha ahelad ja panna end maksma.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles