Kunsing: pensionifondide tootlus jääb inflatsioonile alla

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.
SEB varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing. Foto: Peeter Langovits

SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing ütles reedel ajakirjanikele, et kuigi teise samba pensionifondide eesmärgiks on tagada inflatsioonist kõrgem tootlus, siis lähiaastail võib selle sihi täitmine osutuda väga keeruliseks.

Kunsing ütles, et SEB teise samba progressiivse pensionifondi tootlus alates fondi loomisest on võrreldes inflatsiooniga kolm protsenti väiksem kui elukalliduse tõus. Progressiivne pensionifond on SEB suurim ja Eesti suuruselt teine pensionifond.

«Pensionifondide süsteemi loomisel oli lootus, et inflatsioon püsibki tasemel 3,5-4,5 protsenti aastas ja pensionifondide tootlus suudab seda ületada. Vahepealsete aastate kurb kogemus hävitas selle võimaluse,» ütles Kunsing.


Kunsing möönis, et inimeste panus aastate kaupa on erinev, sõltudes palga suurusest, seega pensionikogujate tegelik tootluse ja inflatsiooni vahe olla märksa suurem. Samuti võib nendel inimestel, kes hakkasid koguma buumiaastail, olla väga suured käärid tootluse ja inflatsiooni vahel.

Kunsing märkis, et eelolevad viis kuni seitse aastat valitseb börsidel «karuturg», aktsiad on languses või liiguvad ebakindlalt ning investoreile väga suurt tulu ei tooda.

SEB varahalduse eesmärgiks on eeloleval kümnel aastal inflatsiooni ületada, kuid seda on keeruline saavutada, kinnitas Kunsing.

«Valitsustel on suur võlakoormus ja väljapääsu sellest nähakse rahatrükis,» ütles Kunsing. «Riigid püüavad reforme vältida ja puhuda inflatsioonimulli, mis on vastutuul meie soovile hoida pensionifondide tootlus inflatsioonist kõrgemal.»

Kunsing lisas, et inflatsioon raputab aktsiaturge ja hävitab võlakirjaturu. Pensionifondid näitavad lähiaastail küll head tootlust, kuid ei suuda ületada elukalliduse tõusu.

SEB käes on umbes veerand kohustuslike pensionifondide turuosast. Teise samba pensionifondide kogumaht on pisut enam kui üks miljard eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles