Majapidamiste ja ettevõtete hoiuste maht ületas veebruaris 8 miljardit eurot

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Keskpanga teatel kasvas majapidamiste ja ettevõtete hoiuste maht veebruaris üle 8 miljardi euro. Enim on hoiuseid suurendanud majapidamised, kelle hoiusummad kasvasid aastaga 10 protsenti. 

Võrreldes varasemate kuudega suurenesid veebruaris jõudsalt ka ettevõtete hoiused, mille aastakasv küündis 7 protsendile. Sellise tempoga suurenesid ettevõtete hoiused viimati 2010. aasta lõpus.

Pankade poolt majapidamistele ja ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute maht oli veebruaris 14,4 miljardit eurot ehk 3,6 protsenti väiksem kui aasta tagasi. Väljastatud uute laenude ja liisingute maht jääb tagasimaksetele jätkuvalt alla.

Kuigi laenu- ja liisinguportfelli maht vähenes, jätkas nii ettevõtetele kui ka majapidamistele väljastatud laenude käive eelneva aastaga võrreldes kasvu. Ettevõtetele antud laenude käive oli eelmise aasta veebruariga võrreldes 27 protsenti suurem ja kiiremini kasvasid lühiajalise tähtajaga laenud. Keskmiselt enam suurenes laenukäive kaubanduses ning kinnisvara- ja ehitussektoris.

Majapidamistele antud eluasemelaenude käive suurenes 2011. aasta veebruariga võrreldes üle 30 protsendi. Käibe suhteliselt kiire kasvu tingis eelmise aasta veebruari tagasihoidlik maht. Jätkuvalt kasvab kõige kiiremini eraisikute autoliising, mille käive oli veebruaris 60 protsenti suurem kui aasta tagasi.

Laenukvaliteedis veebruaris olulisi muutusi ei toimunud. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal laenuportfellis jäi eelmise kuu 4,8 protsendi tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles