Kilgi firma suhtes alustati kriminaalmenetlust

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk kinnitab, et ei tea kriminaalmenetluse algatamisest Weroli suhtes midagi.
Rein Kilk kinnitab, et ei tea kriminaalmenetluse algatamisest Weroli suhtes midagi. Foto: Margus Ansu

Lõuna ringkonnaprokuratuur alustas veebruaris kriminaalmenetlust Rein Kilgile kuuluva Werol Tehaste tegevuse suhtes – üks võlausaldajatest süüdistab ettevõtet kauba varguses mitmesaja tuhande euro väärtuses.


Avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks esitas Kevili põllumajandusühistu. Ühistu esindaja Marek Linnutaja sõnul ei saanud ettevõte Werolilt kätte rapsi pressimise järel tekkivat rapsikooki, mis on mõeldud loomasöödaks. Kokku jäi saamata 1300 tonni, Linnutaja sõnul on see väärt 320 000 eurot.

Väidetav vargus

Linnutaja kinnitusel oli Kevilil Weroliga leping, et piimakarjakasvatajatele väärtuslik rapsikook tuleb ühistule kauba eest tagasi. Kuid möödunud aasta detsembris juhtus nii, et «kook võeti lihtsalt laost ja vinnati ära, müüdi maha piiri taha».

Lõuna ringkonnaprokuratuur alustas Kevili esitatud avalduse alusel 16. veebruaril kriminaalmenetlust omastamist käsitleva paragrahvi alusel.

Detsembris, mil väidetav vargus toime pandi, oli firma juhatuses kaks liiget, Meelis Virro ja Rein Kilk isiklikult. Jaanuaris vormistas Kilk end juhatusest välja.

Ettevõtet juhtima jäänud Meelis Virro võtab omaks, et ei andnud Kevilile nendele kuulunud kaupa kätte, kuid lükkab igasugused jutud vargusest ümber.

«Käesolevaga teatan Teile, et Werol Tehased AS turvasüsteem välistab kauba kadumise tehasest,» kirjutas Virro e-kirjas Postimehele. «Tegemist on Weroli-poolse tarnekohustuse täitmata jätmisega.»

Virro ei nõustu ka väitega, et kauba väärtus oli 320 000 eurot, tema sõnul on nimetatud summa vaieldav. Firmajuhi kinnitusel leppisid Werol ja Kevili kokku, et rapsikook tarnitakse hiljem, kuid Kevili taganes kokkuleppest ning esitas kohtule Weroli vastu pankrotiavalduse.

Weroli pankrotti soovib lisaks Kevilile veel mitu firmat. Näiteks rapsi ja teravilja vahendusega tegelev Oilseeds Trade nõuab Werolilt ettevõtte tegevjuhi Veikko Vahari sõnul 1,1 miljonit eurot.

«Kõik on puhas risk, müüsime neile ja rahad jäid kinni,» ütles ka Baltic Agro juht Ants Puusta, kes ei tahtnud Potimehele täpset võlasummat öelda.

Võlausaldajate hulka kuulub ka ärimees Jüri Mõisa kontrollitav OÜ Lenofit Trade. «Saate õigesti aru. Jutt on sadadest tuhandetest eurodest,» nentis Mõis. Tema sõnul selgub 27. märtsil, kas kohus alustab Weroli pankrotimenetlust või mitte. Kui menetlust alustatakse, avaneb Weroli köögipool, lisas Mõis. «Mis sealt avaneb, ei oska ette kuulutada. Siis näeb, kes valesid käike teinud on,» ütles ta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles