Eesti võimalus muutuvas maailmas: olla tervishoiuteenuste katselavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskonna vananemine pakub Eestile uusi võimalusi
Ühiskonna vananemine pakub Eestile uusi võimalusi Foto: SCANPIX

Koos rahvastiku vananemisega kasvab ka vajadus terviseteenuste järele, arengufondi väliskeskkonna analüüsi kohaselt võiks Eesti sellest trendist kasu lõigata ning olla uute tehnoloogiate katselavaks.

Arenenud riikide rahvastik küll kasvab, kuid on tulevikus palju vanem kui praegu. Eakana elatud aeg pikeneb ja sellega kaasnevad ka tervishoiu- ja hoolekandega seotud kulutused. Rahvastiku vananemise trend jõuab peagi ka senistesse tärkavatesse majandustesse, kuigi aeglasemalt. Näiteks Hiinas hakkab tööealine elanikkond vähenema alates 2020. aastast.

Et vananeva rahvastikuga edukalt toime tulla, on arengufondi kinnitusel oluline mõttemalli muutmine: otsida vananemises probleemide kõrval ka võimalusi ja lahendusi. Näiteks pakub üleilmne rahvastiku vananemine äri- ja ekspordivõimalusi Eesti tervise- ja hoolekandeasutustele, selgub arengufondi analüüsist «Väliskeskkond 2020, olulised trendid ja nende tähendus Eestile.»

Selleks, et teenuseid teistele pakkuda, tuleb silmas pidada maailmas toimuvaid tehnoloogilisi arenguid ja inimese tervisega seotud uusi lahendusi ja olla siin suunanäitajaks. Eesti kui väikse, dünaamilise ja tehnoloogialembese riigi suureks lisavõimaluseks võib olla kujunemine tehnoloogiliste ja protsessiuuenduste katselavaks.

Näiteks tasub analüüsi kohaselt kaaluda sellise võimaluse püüdmist inimgenoomi rakenduste alal. Selles valdkonnas võivad järgmise kümnendiga toimuda suured läbimurded, kuid neid takistavad enamiku riikide väga jäigad regulatsioonid.

Kui Eesti kujundaks inimgenoomipõhiste lahenduste väljatöötamiseks ja testimiseks maailma ühe soodsaima keskkonna, on võimalik siia meelitada tärkavat majandusharu ja sellega seotud andekaid inimesi.

Lisaks ärilisele kasule annaks see ka tõuke e-tervisega seotud ettevõtete arengule.

Samuti oleksid uued loodavad teenused soodsamad ja paremini kättesaadavad. Samas tuleb aga silmas pidada, et tegemist on valdkonnaga, kus võimalike läbimurreteni jõudmine on veel ebakindel, samuti on individualiseeritud tervishoiu arendamine esialgu kulukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles