Kotov: omandi lahutamine ei alanda gaasihinda ega paranda julgeolekut

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Kotov
Raul Kotov Foto: Liis Treimann

Koalitsiooni plaanitav seadusemuudatus, mis kohustab Eesti Gaasi oma ülekandevõrgud hiljemalt 2015. aastaks ära müüma, ei alanda gaasihinda ega täida oma eesmärki, leiab Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov.

«Meie meelest see seadus ei täida oma eesmärki, selle tulemusena ei suurene varustuskindlus, ei alane hinnad ja ei parane ka energiajulgeolek, kõike seda on võimalik teha ka ilma seadust muutmata,» sõnas Kotov ETV saates «Foorum», vahendas ERR Uudised.

Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest liige Kalle Palling märkis, et võrgud eraldatakse, et tagada Eesti tarbijatele energiajulgeolek ja varustuskindlus.

«Kuivõrd olukord gaasiturul on muutunud selliseks, et gaasil primaarkütusena on meile väga palju anda, siis on äärmiselt mõistlik gaasituru arendamisega praegu tegelda ja luua reaalselt toimiv gaasiturg, kus tarbijatel hind selgub konkurentsi tingimustes, mitte mingitel muudel poliitilistel põhjustel,» sõnas Palling.

«Kui gaasivõrkude mahamüümisega kaasneva hinnatõusu tõttu minu gaasiarvest see võrgutasu, mis moodustab praegu 4 protsenti, muutub 8 protsendiks, siis pole see energiajulgeoleku huvides midagi hullu,» leidis Palling.

«Torustike omandiküsimus ei mõjuta julgeolekuriske ega konkurentsi, riigikontroll ütleb, et see pole mõistlik, akadeemikud ütlevad, et see pole mõistlik, televaatajad ütlevad, et see pole mõistlik, aga riik ikka läheb edasi,» nentis Kotov.

Esimesele saateküsimusele, kas pooldate gaasi ülekandevõrkude müüki? vastas jaatavalt 23,7 ja eitavalt 76,3 protsenti 476 helistanust, teisele küsimusele, kas gaasi osa Eesti energiabilansis peaks kasvama? vastas jaatavalt 49,8 ja eitavalt 50,2 protsenti 275 helistanust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles