Eesti Gaasil tuleb kahe aastaga leida põhivõrgule ostja

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagaasi tankla.
Maagaasi tankla. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Ando Leppiman ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et Eesti Gaasil tuleb hiljemalt märtsiks 2014 leida põhivõrgule ostja.

Kolmapäeval riigikogus esimese lugemise läbinud eelnõu gaasivõrgu lahutamise eelnõu nõuab, et see peab olema toimunud 1. jaanuariks 2015.

Leppiman täpsustas, et kuna konkurentsiamet peab hindama uue omaniku sobivust, siis tuleb müügitehing sõlmida 10 kuud varem. Seega kahe aasta pärast peaks uus omanik olema leitud.

Konkurentsiameti juht Märt Ots ütles ajakirjanikele, et gaasi põhivõrgu bilansiline maksumus on umbes 50 miljonit eurot. Kui selle hinnaga peaks toimuma ka müügitehing, siis tähendaks see lõpptarbija keskmise tariifi tõusu 1,8 protsenti. Kodutarbijate gaasihinnas on ülekandekuludel suurem osakaal, nende hind võiks sel juhul tõusta 5-6 protsenti.

Missugune saab olema ikkagi gaasivõrguga toimunud tehingu mõju tarbijaile, on Otsa ja Leppimani hinnangul keeruline hinnata. Konkurentsiamet võtab ülekandetariifi kooskõlastamisel arvesse varade väärtuse ja arvestab sellelt tootluse. Hinnatõusu müük siiski kaasa toob, sest Eesti Gaasi meelitamiseks on seaduses pügal, mis lubab loetud aastail gaasivõrgu uuel omanikul küsida senisest kõrgemat tootlust. Senisest suurema tootluse lubamine peaks ka gaasivõrgu hinda kergitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles