Lahing Itaalia pärast: Monti vs ametiühingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia tehnokraatlik peaminister Mario Monti
Itaalia tehnokraatlik peaminister Mario Monti Foto: SCANPIX

Itaalia tehnokraatlik valitsus on esimese suure poliitilise konflikti kursil: riigi suurim ametiühing teatas, et «teeb kõik vajaliku» tööturu reformide seiskamiseks.

Mario Monti, kes novembris ilma valimisteta Itaalia peaministriks pandi, teatas, et läbirääkimised ametiühingutega jooksid eile õhtul ummikusse.

Ta kinnitas, et valitsus pressib edasi reformidega, mis annavad ettevõtetele vabamad käed vallandada töötajaid majanduslikel põhjustel.

Vasakpoolse ametiühingu CGILi juht Susanna Camusso süüdistas valitsust soovimatuses asja nendega lõpuni arutada.

«Me mobiliseerume, me teeme kõik vajaliku selle reformi seiskamiseks,» ütles Camusso.
«Ja see ei saa olema mingi lühiajaline asi,» lisas ta ning avaldas kahetsust, et neil ei ole õnnestunud leida ühist keelt kahe ülejäänud ametiühinguliiduga.

«Juba kolmandat korda võime me näha – pärast pensionireformi ja liberaliseerimisi – et kõik valitsuse meetmed käivad tööliste pihta. Väga veider varusaam sotsiaalsest siduvusest,» ütles ta.
Keerukaid läbirääkimisi rõhus ka ajaloo koorem: esmaspäeval möödus 10 aastat päevast, mil vasakpoolsed Punased Brigaadid tapsid Silvio Berlusconi tolleaegse valitsuse tööturu reformide nõustaja Marco Biagi – millele peale vallandusid CGILi suurimad protestid Roomas, kus avaldati meelt tööturu reformide vastu.

Täna on CGIL siiski oluliselt nõrgem, kui kümnend tagasi, ning kuna peamistel poliitilistel parteidel puudub võime praegusele valitsusele arvestatavat alternatiivi pakkuda, ei usu poliitilised vaatlejad, et Monti ja tema tehhnokraatide valitsus ohus oleks.

Rahvaküsitluste valguses on itaallased üldiselt Monti poolt, kuid enamik on siiski tööseaduste muutmise vastu: neile on kallis vaidlusalune artikkel 18, mis kaitseb töölisi majanduslikel põhjustel vallandamise eest.

Monti reformiettepaneku kohaselt saaksid vallandatud töötajad küll hüvitise, kuid töökohale ennistamise tagatist neile ei antaks.

Kuna Itaalias on ilma tööta ligi kolmandik noori, tahab Monti teha ühtlasi lõpu kahekihilisele tööturule, mis kaitseb vanemate töötajate õigusi aegumatute lepingutega, kuid ei paku praktiliselt mingit kaitset uutele töötajatele, kes võetakse palgale lühiajaliste lepingute alusel.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles