Seeder: elusloomade impordikeeld Venemaale ei ole põhjendatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põllumajandusministri kinnitusel ei ole tänasest kehtima hakkav elusloomade impordikeeld Venemaale kuidagi põhjendatud.
 

Venemaa veterinaarteenistus edastas 2. märtsil Euroopa Komisjonile kirja,  milles teatatakse, et tänasest keelustatakse elusloomade sissevedu Venemaale. Eesti seakasvatussektorile on sellel aga märkimisväärne mõju, sest Eesti ruigamitest ligi 60 protsenti eksporditakse just Venemaale.

Impordikeeld oli Eesti ja Läti algatusel arutlusel ka täna Brüsselis toimunud põllumajandusministrite nõukogus.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas oma sõnavõtus, et Eesti  jaoks on oluline, et kauplemisel järgitaks rahvusvaheliselt kokkulepitud  põhimõtteid. Seederi sõnul peab neid põhimõtteid austama ka Venemaa, kes  on alla kirjutanud liitumislepingule Maailma Kaubandusorganisatsiooniga. (WTO)

Venemaa põhjendas keeldu sellega, et Euroopa Liit ei ole kasutusele võtnud meetmeid Schmallenbergi viiruse tõrjumiseks. Samuti heideti liikmesriikidele, sealhulgas Eestile ette, et elussigade eksportimisel Venemaale ei teostata piisavat kontrolli. Põllumajandusministeeriumi hinnangul on Venemaa samm aga ebaproportsionaalne.

«On oluline, et saaksime vastavalt kehtivatele rahvusvahelistele  põhimõtetele enne kitsenduste kehtestamist võimaluse selgitada olukorda  ning vajadusel kohaldada korrigeerivaid meetmeid. Praeguseni pole Eestisse  saabunud Venemaa põllumajanduse järelevalveametilt kirjalikku kokkuvõtet  missiooni tulemuste kohta,» ütles põllumajandusminister Seeder.

15.-16. märtsil toimus Euroopa Komisjoni ja Venemaa kohtumine, mille  tulemusena kokkulepet keelu edasilükkamiseks või tühistamiseks ei  saavutatud. Seetõttu on alates tänasest peatatud elusloomade import  Euroopa Liidust Venemaale.

Tänasel kohtumisel kinnitas Euroopa Komisjon, et tervise- ja tarbijakaitse  volinik on juba edastanud Venemaale taotluse kohtuda esimesel võimalusel  poliitilisel tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles