Briti pankadel kästakse rahvusvähemustele rohkem raha laenata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti pankadel kästakse rahvusvähemustele rohkem raha laenata. Pildild Suurbritannia asepeaminister Nick Clegg.
Briti pankadel kästakse rahvusvähemustele rohkem raha laenata. Pildild Suurbritannia asepeaminister Nick Clegg. Foto: SCANPIX

Briti pangad võivad olla sunnitud muutma rahvuslike vähemuste laenukriteeriume: valitsuse ministrid üritavad üha jõulisemalt suunata rohkem pangaraha krediidinäljas kogukondadesse.

Asepeaminister Nick Clegg andis novembris korralduse teha ülevaade pangalaenudest mustanahalistele ja rahvusvähemustele, tuues põhjuseks viimaste väidetava diskrimineerimise pangajuhtide poolt.

Kogukondade minister, liberaaldemokraat Andrew Stunell on pidanud pingelisi läbirääkimisi suuremate pankadega ning kutsus neid täna üles panustama jõulisemalt oma toodete turundamisse mustanahalistele kogukondadele ja teistele alateenindatud gruppidele.

Whitehalli ametnikud on aga andnud mõista, et minister on valmis minema veelgi kaugemale ning võib muuhulgas anda vastuolulise korralduse lõdvendada laenuandmise kriteeriume – kui «pehmemad meetmed» ei toimi.

Stunell ütles: «Lootustandvatel rahvusvähemuse taustaga ettevõtjatel, eriti mustanahalistel taotlejatel, on eriti raske saada ligi pangalaenudele ning nende puhul on äriidee teokstegemine palju vähem tõenäoline kui teiste puhul.»

«Nende takistuste eemaldamiseks on tarvis rohkem ära teha. Ning pakkuda tõelisi lahendusi,» ütles minister.

Stunell paneb ette terve trobikonna meetmeid, kuidas tõsta rahvusvähemuste nõudlust pangatoodete järele.

Muugulgas tuleks korraldada spetsiaalseid «kampaaniaüritusi», kutsumaks esile ettevõtjaid nimetatud kogukondadest.

Ühtlasi tuleb pankadele panna südamele, et nad suunaksid eitava vastuse saanud kliendid alternatiivsete allikate, näiteks laenuühingute juurde.

Pankadele tehakse ühtlasi ülesandeks pidada arvet, kui palju inimesi nendest kogukondadest laenu taotleb ja kui paljud saavad jaatava vastuse.

Uuringute valguses ütleb 35 protsenti mustanahalistest, et nad tahaksid äri alustada, kuid vaid 6 protsenti teeb selle mõtte teoks.

Pangad on kinnitanud, et küsimus pole mitte nende soovimatuses laenu anda, vaid nõudluse puudumises.

Stunell käivitas oma uuringud pärast seda, kui Clegg kritiseeris pankasid teravalt naistele ja rahvusvähemustele laenamise madala taseme eest.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles