Kreeka peaminister usub, et üle poole tee on käidud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lucas Papademos.
Lucas Papademos. Foto: SCANPIX

Kreeka peaministri kohusetäitja kinnitab, et «suur vaikiv enamus» kreeklasi on valmis tegema kõik euroalasse jäämise nimel, vaatamata praktiliselt igapäevastele kasinuse-vastastele meeleavaldustele.

Lucas Papademos ütles, et Kreeka on otsustanud vältida uusi võlgade restruktureerimisi ning poliitilised liidrid on valmis panema maha oma erimeelsused ning rakendama struktuurseid ja eelarvereforme.

Papademos väljendas Financial Timesile antud intervjuus veendumust, et Kreeka majanduse allakäiguspiraal osutub ajutiseks. «Ma olen veendunud, et meil on käidud üle poole tee majanduse taastumiseni – kuigi eelarvekärbete protsess kestab kauem,» ütles ta. «Positiivsed kasvumäärad peaksid olema vähem kui kahe aasta küsimus.»

Papademose trotsi tausta moodustavad väljaspool Kreekat levivad hirmud, et valitseva majandusolukorra tõttu on euroalast väljumise võimalus vägagi tõenäoline. Minister tunnistas, et Kreeka võib vajada täiendavat välisabi, kui ei ole võimeline 2015. aastaks finantsturgudele tagasi pöörduma.

Kuid ta väitis, et rakendades kokkulepitud reformiprogrammi ja täiendavaid kasvumeetmeid, saab murtud eelarvekasinuse ja majanduslanguse nõiaring, mille asemel käivitub «struktuursete reformide, kasvava aktiivsuse ja kiiremate puudujäägikärbete vooruslik ring» (mängides ingl. k. sõnadele vicious vs virtuous).

Tänu programmi täielikule rakendumisele peaks Papademose sõnutsi olema välistatud ka edasised riigivõlakirjade restruktureerimised. «Me teeme mis iganes vajalik, et see oleks viimane Kreeka riigivõlakirjade restruktureerimine.»

Kreeka liidrid on otsustanud, et üldvalimised tehakse aprilli lõpus või mai alguses ikkagi teoks – Saksamaa kriitikale vaatamata. Papademos, endine Euroopa Keskpanga asepresident, ütles aga, et reformid jätkuvad mistahes valitsuse all.

«See on Kreeka rahva enamuse tahe,» ütles ta ning kinnitas, et «poliitilised parteid arvestavad sellega väga tõsiselt».

Tema valitsuse peamine saavutus olevat, et saavutati «kõrgem üksmeele tase» viimase abipaketi rakendamise küsimuses.

Papademos ütles: «Pea-aegu kõik arvamusküsitlused on süsteemaatiliselt osutanud sellele, et suur enamus rahvast – ma olen näinud numbreid 70-80 protsenti – toetavad väga Kreeka jäämist euroalasse, mis tähendab seda, et vaatamata ohvritele ja lühiajalistele kohanemisraskustele on nad täis tahtmist teha mis iganes säilitamaks kohta euroalas.»

Papademos paljastas plaanid tugevdada peaministri võimu tagamaks kontinuiteeti mistahes uue valitsuse all. Ta valis hoolega sõnu, et mitte välistada jätkamist peaministrina ka pärast valimisi, kui ei peaks kerkima üles piisavalt tugeva toetusega alternatiivset kandidaati.

Ettevalmistused valimisteks intensiivistuvad.

Kreeka sotailistlik Pasok partei pidas eile maha uue juhi valimised, kuigi endise peaministri Giorgios Papandreou järglaseks kandideeris vaid rahandusminister Evangelos Venizelos. Ühe parteiametniku sõnutsi ületas osalemise protsent ootusi.

Venizelos peaks täna teatama taandumisest rahandusministri kohalt, et keskenduda Pasoki taastamistöödele. Pasok on konservatiivsest Uue Demokraatia erakonnast arvamusküsitlustes kaugel maas.

Copyright The Financial Times Limited 2012

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles