Briti vanurite sissetulekud tegid noortele tuule alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yorkis elavad eakad britid Edna ja Malcom arvasid, et kriis kestab pikalt ja nende laste elu pole seetõttu nii hea, kui neil on olnud.
Yorkis elavad eakad britid Edna ja Malcom arvasid, et kriis kestab pikalt ja nende laste elu pole seetõttu nii hea, kui neil on olnud. Foto: SCANPIX

Esmakordselt 50 aasta jooksul on Britannias tekkinud olukord, kus noored karjääri alustavad kodanikud ei saa oodata oma vanematest paremat palgataset, pensionieelikute elu on aga enneolematult hea.

Financial Timesi analüüs näitab, et 20ndates eluaastates inimeste majapidamiste puhas sissetulek on viimase 10 aastaga stagneerunud, vanemate majapidamiste osaks langeb samal ajal aga palju suurema osa rahva sissetulekust ja jõukusest.

Vaatamata noorte finantsilisele kitsikusele kaitseb rahandusminister George Osborne jätkuvalt vanemaid inimesi oma kasinusmeetmete eest, ükskõik, kui suur on nende sissetulek.

«Me ei saa enam oma noortele silma vaadata ja öelda neile, et teil läheb elus paremini, kui ema-isa põlvkonnal,» ütles endine leiboristist rahandusminister Alistair Darling. «See trend on kujunenud mitmete aastate jooksul ning poliitika kui selline on ajast maha jäänud ega ole sellele küsimusele keskendunud.»

FT poolt analüüsitud 50 aasta andmete valguses on 60ndates eluaastates vanavanemate elustandard esmakordselt edestanud 20ndates lapselaste oma. Tempokalt võtab järele ka 70. ja 80. elusaastates pensionäride elutase.

Valitsuse elutaseme-andmetel põhinevas uuringus ei ole võetud arvesse eluasemekulusid või varandust. Kui ka need aspektid oleks sisse arvestatud, siis oleks tulemused veelgi dramaatilisemad – 20ndates kodanike elustandard jääks alla 70-80ndates vanuritele.

Põlvkondadevahelist õiglust propageeriva ühenduse Intergenerational Foundationi kaasasutaja Ashley Seager ütles: «Need numbrid näitavad, et põlvkondade vaheline tasakaal on tõsiselt paigast ära minemas, riskides võõrandada nooremat põlvkonda. Rahandusminister peab probleemile eelarves tähelepanu pöörama.»

Vanemad inimesed on lõiganud kasu koalitsioonivalitsuse poolt kehtestatud riiklikest kindlustusmaksetest, õppemaksude lõivudest, lastetoetustest ja maksusoodustustest. Samuti on neil olnud abi heldemast pensionitõusust, talviste kütusetoetuste kärpimatajätmisest, tasuta TV litsentsidest ja bussipiletitest.

Eelarveuuringute Instituudi asedirektor Carl Emmerson ütles: «Valitsus on muutnud tööealiste inimeste toetused kõhnemaks ja pensioniealiste toetused heldemaks. Ning aja jooksul see lõhe kasvab.»

Olukorras, kus noored vanemate tasemest maha kipuvad jääma, ennustab Bathi ülikooli professor Paul Gregg üha suuremat sõltumist «perehoolekande» mudelist, kus noorem põlvkond sõltub vanemate ja vanavanemate toetusest. Seega sarnaneks Briti ühiskond rohkem Lõuna-Euroopa maade nagu Hispaania ja Kreekaga, kus sotsiaalne liikuvus on suhteliselt madal.

Londoni majanduskooli sotsiaalpoliitika professor John Hills ütles: «Keskenduma ei peaks niivõrd põlvkondade konfliktile kui sellisele, sest suur osa eelmise põlve jõukusest antakse edasi... Kuid mõlema põlvkonna esindajad, kes sellest väljapoole on jäetud, nemad vajavad abi. Noortel, kel pere toetust pole, on selgelt raskem.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles