Ilus ülemus on firma edu pant

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõepoolest näib valitsevat korrelatsioon firmade finantssaavutuste ja tegevjuhtide füüsilise välimuse vahel, ütlevad uurijad.
Tõepoolest näib valitsevat korrelatsioon firmade finantssaavutuste ja tegevjuhtide füüsilise välimuse vahel, ütlevad uurijad. Foto: SCANPIX

Pikka kasvu ja kena väljanägemisega. Tegevjuhtide kirjeldustes sagedased sõnad.

Arvukad uuringud ostutavad sellele, et pikkadest ilusatest meestest saavad tõenäolisemalt tippjuhid. Ning et nägusad töötajad kalduvad saama paremat palka, kui ilmetumad kolleegid.

Nüüd on üks teadlaste trio viinud asja sammu võrra kaugemale ning heitnud pilgu tegevjuhtide töötulemustele – üritamaks avastada, kas sellised füüsilised omadused nagu atraktiivsus võivad olla seotud inimeste tööalase sooritusega.

Teadlaste järeldus? Sinu kui tegevjuhi näos peitub ettevõtte õnn.

Sest tõepoolest näib valitsevat korrelatsioon firmade finantssaavutuste ja tegevjuhtide füüsilise välimuse vahel, ütlevad uurijad.

Teadlased (Margaret Ormiston, Londoni ärikooli organisatsioonilise käitumise abiprofessor ning Wisconsin-Milwaukee ülikooli organisatsioonide ja strateegilise juhtimise abiprofessorid Elaine Wong ja Michael Haselhuhn) analüüsisid 55 erinevast valdkonnast Fortune 500 suurettevõtte meessoost tegevjuhte, kasutades näo luustiku mõõtmiste andmeid (laiuse ja pikkuse suhe).

Laiemaid nägusid peetakse atraktiivsemateks kui pikemaid.

Mõõtudega relvastatud, analüüsisid professorid tegevjuhtide ja nende juhitud firmade finantstulemusi.

Varasemad uuringud on kasutanud nägude mõõtmeid tuvastamaks selliseid loomuomadusi nagu agressiivsus ja ebausaldusväärsus.

Nii seadsid teadlased hüpoteesi, et agressiivne käitumine võib olla seotud võimutundega. Nad kirjutavad oma töös, et see võib olla tähtis, kuna «mõjuvõimsad inimesed kalduvad nägema ümbritsevaid tingimusi optimistlikult, märkama võimalusi ning keskenduma suurele pildile, mitte niivõrd üksikasjadele.»

Autorid lisavad, et mõjuvõimsad inimesed pööravad rohkem tähelepanu «ülesandega seonduvale informatsioonile». Seetõttu, ütlevad nad, on need omadused seotud «efektiivse juhtimise ja sageli ka organisatsioonide suurema edukusega».

Olles andmeid analüüsinud, on teadlased seisukohal, et laiemate nägudega tegevjuhid saavutavad reeglina paremaid finantstulemusi. Nad lisavad aga, et nende järeldused ei kehti ettevõtete suhtes, kus otsustusprotsess on kollegiaalsem.

Artikkel «A face only an investor could love: CEOs facial structure predicts their firm's financial performance» (Nägu, mis meeldiks vaid investorile: tegevjuhi näo ehitus prognoosib firma finantstulemusi) ilmus väljaande Psychological Science’i detsembrikuises numbris.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles