Prognoos: suvi võib tuua rekordmadala Euribori

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad: EBF, Eesti Pank

Tänu Euroopa keskpanga triljoni euro suurusele süstile Euroopa pangandussüsteemi võib pikaajaliste laenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor juba suve alguseks langeda rekordmadalale.

Euriboridel on langusruumi eeskätt riskipreemia alanemise arvelt, selgitas Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm.

Euro rahaturul on praegu piisavalt likviidsust, mida peegeldab näiteks ka see, et üleööintress Eonia on võrdne 2009. aasta rekordmadala tasemega (0,354 protsenti).

Pikema perioodi rahaturuintresse (ka kuue kuu Euribori) hoiab üleval pankadevaheline krediidirisk, mis on praegu kõrgem kui toona. «Normaalse turu tingimustes, kus pankade vahel on suurem usaldus, peaks kuue kuu Euribor olema praegu mitte 1,16, vaid umbes 0,85 protsenti,» nentis Palm. «See oleks juba uus rekord.»

Sama meelt on Soome Sampo panga peaökonomist Pasi Kuoppamäki, kes ütles ajalehele Kauppalehti, et erinevate tähtaegadega Euriborid oleksid praegusest märkimisväärselt madalamal tasemel, kui poleks nii suurt pankadevahelist usaldamatust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles