WTO juht: haruldaste metallide tüli ei pruugi viia kaubandussõjani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WTO peadirektor Pascal Lamy külas Jaapani kaubandusministril Yukio Edanol
WTO peadirektor Pascal Lamy külas Jaapani kaubandusministril Yukio Edanol Foto: SCANPIX

Jaapanis visiidil olev Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) peadirektor Pascal Lamy avaldas reedel arvamust, et Hiina haruldaste muldmetallide ekspordi piiramine ja selle vaidlustamine osa riikide poolt WTOs ei tohiks areneda kaubandussõjaks.

Hiina ekspordipiirangu on WTOs vaidlustanud USA, Euroopa Liit ja Jaapan. Hiina toodab 95 protsenti maailma haruldastest muldmetallidest.

Pascal Lamy tõdes, et seni ei ole ükski kaubandusvaidlus arenenud kaubandussõjaks. «Ja mul ei ole põhjust kahelda, et seekord läheks teisiti.»

USA, Euroopa Liit ja Jaapan on vaidlustanud Hiina kehtestatud 17 muldmetalli ekspordi piirangud, väites, et Hiina püüab nende toodete monopoliseerimisega luua oma tööstusele eeliseid. Muldmetalle kasutatakse kõrgtehnoloogiatoodetes, nagu võimsates magnetites, patareides, LED-lampides, elektriautodes, laserites, tuuleturbiinides, rakettides.

Lamy pidas loomulikuks, et WTOsse suhteliselt hilja astunud Hiina ja teiste riikide vahel on lahkarvamusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles