Briti tsirkuseid ähvardab metsloomakeeld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiger
Tiiger Foto: SCANPIX

Tsirkusetiigrite päevade lõpp on lähedal: ministrid on andnud teada, et kavatsevad keelata metsloomade kasutamise rändetendustel.

Loomade heaolu minister lord Taylor ütles, et seadus, mis selle «aegunud» tava keelustab, võetakse vastu niipea kui võimalik.

Seadust oodates seatakse aga paika uus litsentsi-süsteem, mis tagab loomadele-tiskuseartistidele korrakohase tervishoiu, eluaseme ja üldise heaolu.

Keskkonnaministeeriumi andmetel on tsirkustes hetkel tööl 35-40 metslooma, nende hulgas tiigreid, kaameleid, sebrasid ja madusid.

Ministeeriumi andmetel elevante Briti tsirkustes enam ei ole.

Tsirkuseloomade kasutamist on asunud piirama mitmed Euroopa maad. Suurbritannias tõusis aga tüli, kui parlamendiliikmed keelu poolt hääletasid – mida tehti pärast seda, kui lahvatas furoor Anne nimelise elevandi kannatuste pärast.

Anne halb kohtlemine oli võetud salaja filmilindile.

Valitsus tõrkus meedet heaks kiitmast, kartes kohtuvaidlusi lähtuvalt ELi teenustedirektiivist. Lord Taylor ütles aga, et nüüd on kavas keeld kehtestada.

«Me oleme mitu korda öelnud, et me tahame selle aegunud tava keelustada, aga enne kui tegudele asuda, tuli arutada läbi mõned tõsised juriidilised aspektid,» ütles ta. «Me töötame välja ettepanekuid, et esitada eelnõu niipea, kui parlamendi töögraafik seda võimaldab. Seni aga hakkab kehtima tsirkuste litsentseerimise skeem, kindlustamaks metsloomadele rändtsirkustes korralikud tingimused.»

«Tänapäeva ühiskonda selline asi ei sobi, et rändtsirkused kasutavad meie lõbustamiseks metsloomi,» ütles minister.

Varivalitsuse leiboristist keskkonnaminister Mary Creagh kutsus valitsust üles tegutsema kiiremini.

«Alles hiljuti käisid nad välja joogivee eelnõu, mis võeti vastu kahe päevaga,» ütles ta. «Miski ei takistaks neid sama kiiresti tsirkuseloomade seadust vastu võtmast, aga loomulikult on ilmne, et loomade heaolu on selle valitsuse prioriteetide nimekirja lõpus.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles