Ernst & Young: palgaralli jääb ära

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audiitorfirma Ernst & Young.
Audiitorfirma Ernst & Young. Foto: Ernst & Young

Tööjõupuudus Eestis aastaks 2016 küll süveneb, kuid üle üleriigilist palgarallit see endaga kaasa ei too, selgub Ernst & Youngi ning Oxford Economicsi kevadisest euroala majandusprognoosist.

Prognoosi kohaselt tõstavad lähiaastatel sellised edukad tööstusharud Eestis märgatavalt tööhõivet, mille tulemusel tööpuudus langeb 2016. aastaks kuni 5 protsendini.

«Kuid erinevalt perioodist 2005 – 2008 ei lähe võrdselt hästi kõigil majandussektoritel, mistõttu jääb tööjõupuudusega harilikult kaasnev palgaralli ka toimumata,» märkis Ernst & Young Baltic ASi juhatuse liige  Ivar Kiigemägi.

Ivar Kiigemägi sõnul on palga küsimustes väga  oluline roll mängida avalikul sektoril, kes ei tohiks võitluses ametikohtade täitmise pärast erasektoriga hakata palku üles vedama, vaid peaks püüdma olukorda tasakaalustada. Palgatõusu eeltingimuseks võiks olla ennekõike produktiivsuse kasv. «Samas võiks riik toetada ka selliseid valdkondi, kus inimesed ei konkureeri kõrgema elatustasemega naaberriikide spetsialistidega samade ametikohtade pärast, kuid ka sel puhul ei tohiks unustada tööproduktiivsuse näitajaid,» rääkis Ivar Kiigemägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles