Pangad panevad Eesti hoiustajad kehvemasse seisu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti hoiuseintressid jäävad eurotsooni keskmisele tublisti alla.
Eesti hoiuseintressid jäävad eurotsooni keskmisele tublisti alla. Illustratsioon: Allikad: Eesti Pank, Euroopa Keskpank

Kuni aastase tähtajaga keskmine hoiuseintress oli jaanuaris Eestis 1,35 protsenti, euroala keskmine aga 2,96 protsenti.
 

Eesti kommertspankade pakutavad hoiusteintressid on eurotsooni ühed madalamad, mistõttu võiks teinekord kaaluda oma säästude hoidmist hoopis mõnes teises riigis.

«Tallinnast mõttekam on hoiustada Helsingis või Stockholmis – kahjuks!» ütles hiljuti üks keskpankur Eesti pankade intressitaset kommenteerides. Eelkõige mõtles ta ilmselt suurpanku, sest väiksemad pangad pakuvad mõnevõrra soodsamaid tingimusi. Kuid ka nende hoiusteintressid on viimastel kuudel märgatavalt langenud ning lõhe inflatsiooniga hoiustajate kahjuks kasvanud.

Tagantpoolt neljas koht

Euroopa Keskpanga statistikast selgub, et Eesti pankade hoiusteintressid on euroala keskmisest märgatavalt madalamad. Kodumajapidamiste kuni aastase tähtajaga keskmine hoiusteintress oli jaanuaris Eestis 1,35 protsenti, olles kõrgem vaid Belgia, Saksamaa ja Luksemburgi vastavast näitajast. Euroala keskmine hoiuseintress oli aga üle kahe korra kõrgem – 2,96 protsenti.

Ka ettevõtetele (siia ei kuulu pangad ja muud finantsasutused) on Eesti keskmine intress euroala keskmisest veidi madalam. Eesti ettevõtted said hoiustamisel keskmiselt 0,98-protsendilist intressi võrrelduna euroala 1,27 protsendiga. Meist madalamal tasemel on kuue riigi keskmised intressid.

«Eesti madalamad intressid peegeldavad seda, et suur osa hoiustest on paigutatud Eestis arvelduskontodele ja lihtsalt lühema tähtajaga,» väitis Nordea panga säästu- ja investeerimistoodete juht Jürgen Rehemägi. «Hoiustajatel tasub kõrgema tootluse teenimiseks lisaks pikema tähtajaga ja erinevates valuutades hoiustamisele kaaluda ka alternatiivseid investeerimisvõimalusi.»

Ent ka ühesuguse tähtajaga hoiusteintressid on meie hoiustajate kahjuks. Nii on üheaastase hoiuse intress Eesti Nordea pangas 1,55, Soome Nordea pangas aga 2,05 protsenti.

Rehemäe sõnul võivad euro hoiuseintressid Eesti ja Soome vahel erineda sõltuvalt turuolukorrast ja ka näiteks erinevast reageerimiskiirusest intresside muutustele. Samuti võib olla mõningaid erinevusi intressipoliitikas tervikuna, mis tingib aeg-ajalt intressimäärade erinevuse.

Ka Bigbankil on erinevates riikides erinevad intressid ning taas on need Eestis kõige madalamad. Eestis on Bigbankil aastase tähtajaga hoiuste intress 2,0 protsenti, Saksamaal ja Austrias 2,3, Soomes 2,5 ning Hollandis 3,5 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles