Sakslased lähevad Kreeka kaotuste pärast kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakslased lähevad Kreeka kaotuste pärast kohtusse.
Sakslased lähevad Kreeka kaotuste pärast kohtusse. Foto: SCANPIX

Hamburgi advokaadibüroo Gröpper Köpke valmistab ette kodanike kollektiivhagi pankade ja Kreeka valitsuse vastu seoses sunniviisilise kaasatusega äsjakäivitunud ajaloolises restruktureerimises.

Büroo hakkab esindama enam kui 200 investorit. Tegemist on esimese ametliku väljakutsega läinud nädalal konstrueeritud keerukale võlakirjavahetusele, mis kärpis Kreeka võlamäge enam kui 100 miljardi euro võrra.

Hagi on ajendatud Kreeka otsusest käivitada Kreeka seadustele alluvate võlakirjade osas tagasiulatuvalt nn kollektiivklausel, mis sundis kõiki võlakirjahoidjaid enamuse (st pankade, kindlustusfirmade, pensionifondide jt) otsusega kaasa minema ja võlakirjavahetusega nõustuma.

Kuigi väikeinvestorite väljakutse võlakirjavahetust kui sellist ei ohusta, võib see siiski kujuneda häirivaks teguriks kohtuasjadesse kistavatele pankadele.

Samuti rõhutab olukord Saksasmaal tekkinud pingeid ja frustratsioni Kreeka aitamise kulukuse pärast

Gröpper Köpke partner Matthias Gröpper ütles Financial Timesile, et hagiga liitumise vastu on huvi üles näidanud valdavalt sakslased, aga ka mõned Kreeka kodanikud.

Gröpperi sõnutsi on peamiselt tegemist «jõukate perekondadega», kes on reeglina investeerinud Kreeka riigivõlakirjadesse 100 000-400 000 eurot – ühel puhul on aga tegemist 3 miljoni euroga.

Advokaat plaanib esitada pankadele süüdistuse lähtuvalt sellest, et klientidele on antud halba finantseerimisnõu.

Sama taktikat kasutasid mõningase eduga mõned Saksa investorid, kes kaotasid raha Lehman Brothersiga seotud investeerimistoodetega, kui pank 2008. aastal kokku kukkus.

Gröpper ütles, et kavatseb kaevata Kreeka riigi vahekohtusse Saksamaa ja Kreeka vahelise investeerimisleppe rikkumise eest ja ütles, et võlakirjavahetus kujutab endast investorite vara sundvõõrandamist.

«Me loobume hagist vaid juhul, kui Kreeka valitsus nõustub väikeinvestoreid restruktureerimisest vabastama. Aga neil ei näi sellist plaani olevat,» ütles Gröpper. Ta lisas, et kompensatsiooniks võib nõuda Kreeka valitsuse vara Saksamaal.

Gröpper ei nimetanud nimepidi panku, mille vastu kohtusse minnakse.

Võlakirjavahetuses osales vabatahtlikult enamik suuremaid Saksa finantsasutusi, kuigi Commerzbanki tegevjuht Martin Blessing ütles veebruaris, et vahetus oli «sama vabatahtlik kui ülestunnistus Hispaania inkvisitsioonile».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles