Lennufirmad protestivad ELi süsinikumaksu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennufirmad protestivad ELi süsinikumaksu vastu.
Lennufirmad protestivad ELi süsinikumaksu vastu. Foto: SCANPIX

Seitse juhtivat Euroopa lennufirmat hoiatasid, et Euroopa Liidu süsinikumaks seaks ohtu 2000 töökohta ja miljardite dollarite väärtuses tellimusi Hiinast.

Airbusi, British Airwaysi, Virgin Atlanticu, Lufthansa, Air France’i, Air Berlini ja Iberia juhtide poolt Euroopa liidritele, nende hulgas Briti peaministrile David Cameronile, Saksa kantslerile Angela Merkelile ja Prantsuse peaministrile François Fillonile läkitatud kirjas seisab, et kava kaasata maailma lennufirmad ELi süsinikuskeemi kujutab endast «väljakannatamatut» ohtu Euroopa lennundusele ja võib vallandada kaubandussõjad Hiina, USA ja Venemaaga.

«Heitgaaside kärpimise kava oli algselt küll keskkonnaküsimus, kuid nüüd on sellest kasvamas kaubanduskonflikt,» ütles Airbusi pressiesindaja.

Airbusi ja nende partnerite sõnutsi on kolm Hiina riiklikku lennufirmat keeldunud kirjutamast alla 45 Airbus A330 reisilennuki tellimusele väärtuses kuni 12 miljardit dollarit.

Lennufirmade kampaaniat koordineerib Airbusi tegevjuht Tom Enders. Lisaks ülalmainitud ettevõtetele on protestikirjale alla kirjutanud ka kahe suure lennukimootorite tootja, Prantsuse Safrani ja Saksa MTU juhid.

Kirjas pannakse Euroopa liidritele ette panna ELi skeem seniks riiulile, kuni kokku lepitakse globaalsed heitgaaside reguleerimise kavad.

Hiina, USA ja teised riigid kardavad, et ELi süsinikumaksud võivad osutuda nende lennufirmadele kohustuslikuks ka väljaspool Euroopa õhuruumi.

Airbus ütles, et Hiina tellimuste katkemise tõttu ohus olevast 2000 töökohast puudutaksid pooled nende omi tehaseid Prantsusmaal, Saksamaal, Suurbritannias ja Hispaanias, ülejäänud aga komponentide tarnijaid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles