Õhutõrjesüsteemi ostust lõikas enim kasu Narva firma

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad ja Maakaitsepäev Tartus. Pildil 4-aastane Iko Toots koos oma ema Irja Tootsiga õhutõrjeraketikompleksi MISTRAL juures.
Võidupüha paraad ja Maakaitsepäev Tartus. Pildil 4-aastane Iko Toots koos oma ema Irja Tootsiga õhutõrjeraketikompleksi MISTRAL juures. Foto: Margus Ansu

Rootsi Saab ning Prantsuse MBDA, kellelt Eesti 2007. aastal õhutõrjesüsteemi ostis, tõid mitmele Eesti firmale viie aasta jooksul kokku 15,4 miljoni euro eest lepinguid. Enim lõikas programmist kasu Narvas tegutsev Cargotec.

Cargoteci näol on tegemist Narvas kaupade ja konteinerite laadimisseadmeid tootva firmaga, mille taga pole küll Eesti, vaid Soomest pärit kapital, kuid mis annab siiski tööd eestimaalastele.

Kui suures mahus ettevõte vastuostuprogrammist kasu lõikas, ei tahtnud firma esindajad öelda, kuid märkisid, et tegemist on miljonite eurodega.

Kokku vahendas Prantsuse firma ärikontakte umbes kümnekonnale Eesti firmale. Lisaks Cargotecile sai paljutõotava lepingu ka lasertehnoloogial põhinevaid seadmeid ja rakendusi tootev LDI. Viimase hangitud lepingud ulatusid umbes 40 000 eurot kanti.

Suurem osa firmadest, millega Saab ja MBDA Eestis koostööd tegid, jäid aga saladuseks. MBDA vastuostu mänedžer Olivier Melamedi sõnul ei luba lepingud osapoolte nimesid nimetada.

Küll sõnas Melamed, et osade firmadega, millega ühendust võeti, jäid tehingud katki, kuna nende tootele ei suudetud leida huvilisi või polnud firmad ise huvitatud oma toodete pakkumisest.

2007. aasta veebruaris kaitseministeeriumi poolt sõlmitud õhutõrjesüsteemi hankega kohustusid süsteemi tarnijad MBDA ja Saab tegema Eesti ettevõtjatelt kokku ligi 56 miljoni euro ulatuses vastuoste. Vastavalt vastuostulepingule pidid vastuostud olema sooritatud 2012. aasta veebruariks.

2012. aasta jaanuariks olid nii MBDA kui Saab oma vastuostukohuse täielikult täitnud. Kokku tegid MBDA ja Saab Eesti ettevõtetelt vastuoste reaalses rahas 15 426 778 euro eest, ehk koos koefitsentidega 63 625 584 euro eest.

Koefitsiendiga tähendab seda, et Vastuostude valdkonnad olid jagatud erinevatesse kategooriatesse, milledega eelistati teadus- ja arendustegevusega, strateegiliste kaupadega, kõrgtehnoloogiliste kaupadega jms seotud vastuoste. Mida eelistatum valdkond, seda suurema koefitsendiga teostatud hanked korrutati.

Näiteks, kui teadus- ja arendustegevuse valdkonnas on tehtud tehing reaalselt 1 miljonit euro ulatuses, siis 5-se koefitsendiga korrutades on vastuostukrediit selle tehingu eest 5 miljonit eurot.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles