Paljastus brittide eelarvepakti meelitamise salaplaan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier
Michel Barnier Foto: SCANPIX

Financial Times sai jälile Briti ja Euroopa ametnike salaplaanile, mille kohaselt istunuks detsembris ELi juhtiva finantsregulaatori toolile Suurbritannia esindaja – viimase katsena tagada eelarvediilile David Cameroni toetus.

Mitme kõnelustega tuttava tippametniku kinnitusel kätkes poliitiline vahetuskaup ka manöövrit, mille käigus prantslasest siseturu ja teenuste volinik (ja Briti rahandusministeeriumi kirstunael) Michel Barnier saanuks endale Briti parunessi Ashtoni ametikoha Euroopa Liidu välispoliitika pealikuna.

Vangerdust valmistati koostöös Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso meeskonnaga. Sammu pooldajate arvates oleks niiviisi tagatud Londoni kui finantskeskuse ülim kindlustunne. Vastutasuks pidanuks Briti peaminister kirjutama alla uuele nn fiskaalpaktile.

Kuigi Barrosol on meelevald Euroopa Komisjoni volinike portfelle ümber jagada, hakkas plaanipidajate entusiasm aga vaibuma, aimates Euroopa Parlamendi vastuseisu (viimasel on voli taandada terve komisjon) ja kartes Briti konservatiividest euroskeptikuid, kes ei pruukinuks präänikuga rahulduda.

Nii Cameron kui Barroso olid kõnelustest teadlikud, kuid Downing Street ja Euroopa Komisjon kinnitavad, et seda teemat ei tõstatatud iial ühelgi ametlikul liidrite koosviibimisel.
Barroso pressiesindaja ütles: «Euroopa Komisjoni president ei ole iialgi sellist muutust ette pannud ega kavatse seda ka iialgi teha».

Sellest, et Barnier võiks leedi Ashtoni ameti üle võtta, on Brüsselis spekuleeritud juba pikemat aega, kuna prantslane on välispoliitikast väga huvitatud ning omab ka töökogemust Prantsuse välisministrina. Tänaseni vürtsitab Barnier oma finantsreeglite alaseid sõnavõtte isiklike vaadetega Euroopa tihedamast kaitsekoostööst.

Kust mõte alguse sai, selles osas lähevad tunnistajate ütlused lahku.

Mitmed insaiderid räägivad aga, et komisjoni plaani ümber käis detsembrikuise tippkohtumise eel tõsine ja kõrgel tasemel diplomaatiline tegevus.

Ühe isiku sõnutsi «ulatati brittidele vaagnal Barnier’ pea».

Plaani võeti niivõrd tõsiselt, et asja arutati eraviisiliselt ka leedi Ashtoni endaga, kelle määras ametisse Gordon Browni valitsus. Kahe kõrge ametniku sõnutsi oli leedi Ashton töökohavahetusega põhimõtteliselt päri ja nõus isegi tagasi astuma, kui vaja olnuks paremate kogemustega volinikku.

Leedi Ashtoni büroo eitas täielikult, et küsimus üldse tõstatati.

Kõige suuremaks takistuseks mistahes diilile peeti Euroopa Parlamenti, mis võib ekstreemsel juhul hääletada maha kogu volinike koosseisu. Samuti eeldab kõrge välisasjade esindaja ametissemääramine Euroopa Liikmesriikide kvalifitseeritud häälteenamust.

Et ülalmainitud aspektidega toime tulla, peeti üheks alternatiiviks võimalust anda ühisturu voliniku portfell liberaalsete vaadetega mitte-Briti volinikule. Ning pista Briti volinikule pihku mingi teine portfell.
On ülimalt ebatõenäoline, et töödevahetuse diil veel ellu ärkab. Mõned kõrged Briti valitsuse tegelased ei ole seda võimalust aga veel maha kandnud. Nad usuvad isiklikult, et Brown tegi suure vea, kui läks välja välispoliitika portfelli peale ega surunud Briti esindajat pigem finantsteenuseid valvama.

«Et seda posti brittidele ei võideldud, oli ilmselt kümnendi suurim viga meie Euroopa-poliitikas,» ütles üks Briti rahandusministeeriumi insaider.

Londoni Citys ja Westminsteris oleks Barnier’ kõrvaldamist tervitatud rõõmuhõisetega. Kuid mõned Briti ametnikud jõudsid järeldusele, et kergendus oleks olnud ajutist laadi.

Selle asemel üritas Cameron – ebaõnnestunult – tagada permanentseid tagatisi ja finantsteenuste kaitse kirjutamist seadustesse.

Downing Street ütles eile: «Cathy Ashton saab ilusti hakkama oma praeguse ametiga, mis on Suurbritannia prioriteet.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles