Hiina pakub BRIC-riikidele jüaanilaenu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina plaanib pakkuda teistele BRIC-riikidele jüaanides laenu, mis on järjekordne samm sealse valuuta toomiseks rahvusvahelisele areenile.

Lähedalseisvate allikate andmetel kirjutab Hiina Arengupank (China Development Bank, CDB) 29. märtsil New Delhis oma Brasiilia, Vene, India ja Lõuna-Aafrika partneritega alla vastastikuse mõistmise memorandumile.

Lähtuvalt memorandumist hakkab CDB, mis annab välislaenusid peamiselt dollarites, pakkuma ka jüaanilaenusid, samal ajal kui teiste BRICide arengupangad tagavad valmisoleku anda laenu ka oma valuutades.

Initsiatiivi eesmärgiks on edendada viie riigi vahelist kaubandust ning propageerida pigem jüaani kui dollari kasutust piiriülestes laenudes.

Morgan Stanley vanemanalüütiku Helen Qiao andmetel käib Hiina kaubavahetusest Aasias jüaanides alla 13 protsendi. HSBC hinnangul võib jüaani osakaal regioonis kerkida 2050. aastaks 50 protsendi peale.

Brasiilia arengupank BNDES, mille laenuraamat on umbes neli korda suurem Maailmapangast, ning Lõuna-Aafrika rahandusministeerium ütlesid, et eeldatavasti kirjutatakse New Delhis alla üldlepe, milles sisaldub laenuandmise lubadus. Üksikasjad pannakse paika hiljem, mõnel tippkohtumisel.

«Me arutame kohalikes valuutades laenuandmise struktuure ja mehhanisme, et maksimeerida majandus- ja finantstehinguid leppes osalejate vahel,» ütles BNDES.

CDB keeldus kommentaaridest.

Ülejäänud osapooled on Vene Vnešekonombank, India Export-Import Bank ja Development Bank of Southern Africa.

BRIC-riigid väljastasid pärast aprillis Hiinas peetud kohtumist kommünikee, milles nõudsid laiema rahvusvahelise valuutasüsteemi kehtestamist.

Kuigi USA dollar on viimasel ajal tugevnenud, usuvad paljud valitsused, et pikemas perspektiivis dollar nõrgeneb, mistõttu nad soovivad alternatiive – midagi peale määritud mainega euro – kaubanduse ja investeeringute jaoks.

CDB andis hiljuti 30 miljardit dollarit laenu Venezuela riigifirmale Petróleos de Venezuela. Pool sellest makstakse tagasi naftas.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles