IT-ekspert: e-riik on tehnoloogiliselt maha jäämas

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

SAP AG Eesti esinduse juhataja Tiit Parts leiab, et e-riigi edukate projektide käivitamise järel hoitakse järjest enam vanast kinni ning investeeritakse lootusetult iganenud tehnoloogiasse, mis pidurdab kogu riigi IT-sektori arengut.

Parts esines Tallinnas toimunud IT-konverentsil Innovation Now, kus märkis, et e-riigi arendamisega on tehtud head tööd, kuid hoog hakkab raugema ning uute tehnoloogiate kasutuselevõtmisel jäädakse juba teistest maha.

«Riigil on võimalik e-edulugu jätkata vaid siis, kui pidevalt kasutatakse kõige nüüdisaegsemat tehnoloogiat, mille põhjal Eesti tarkvarainseneridel oleks võimalik uusi rakendusi arendada. Kangekaelselt 20 aastat vanade tehniliste lahenduste elustamine aga ei vii riiki kuidagi edasi tulevikku,» ütles Parts.

Tema sõnul pole Eestis piisavalt ressursse, et täiesti uusi tehnoloogiaid arendada ja turule tuua.

«Meie edu tagab olemasoleva tehnoloogia põhjal nutikate lahenduste arendamine. Riik peaks seda suunda vedama ning pakkuma meie programmeerijatele võimaluse tänapäevase tehnoloogiaga töötada,» ütles tarkvaraekspert.

Partsi sõnul on e-riigi suurim eelis mobiilsuse tõstmine – kodaniku ja riigi toimimise jaoks vajalike võimaluste kasutamiseks ei pea ise kohale sõitma ja seda arengusuunda peaks hoidma.

«Soome riigiaparaadi loobumine lauatelefonidest oli ainuõige samm. Eesti peaks järgmise etapina kasutusele võtma juba mitte enam jutu- vaid nutimobiilid, mis võimaldavad igapäevaseid tööprotsesse märkimisväärselt tõhustada,» ütles Parts ja lisas, et Eesti peab kasutama oma väiksusest tulenevat eelist, mis võimaldab uuendused suurriigist märksa paindlikumalt ja palju kiiremini sisse viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles