Hinnad tõusid veebruaris 4,2 protsenti

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanid
Banaanid Foto: SCANPIX

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta veebruaris võrreldes jaanuariga 0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta veebruariga 4,2 protsenti, teatab statistikaamet.

Kaubad olid 2011. aasta veebruariga võrreldes 3,5 protsenti ja teenused 5,5 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes tõusnud 10,3 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,2 protsenti.

2011. aasta veebruariga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle 40 protsendi.

Sellest omakorda 70 protsenti andsid aastataguse ajaga võrreldes 16,7 protsenti kallinenud soojusenergia ja 13,7 protsenti kallinenud elekter.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust kuuendiku ning 11,6 protsenti kallim mootorikütus seitsmendiku.

Mulluse veebruariga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kohv (24 protsenti) ja munad (21 protsenti).

2012. aasta veebruaris oli kartul 56 protsenti ja värske köögivili 22 protsenti odavam kui aasta varem.

Jaanuariga võrreldes olid veebruaris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks 0,9 protsenti kallinenud toit, 3 protsenti kallinenud alkohoolsed joogid, 2,5 protsenti kallim mootorikütus ning 4,5 protsenti odavnenud mobiilsideteenused.

Alkoholi hinnatõusu põhjustasid laialdaste soodusmüükide lõppemine ning uute alkoholiaktsiisimäärade jõustumine alates 1. veebruarist 2012.

Suurimateks muutujateks olid 40 protsenti kallinenud banaanid ning 23 protsenti odavnenud viinamarjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles