Teine võimalus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart

töötab ettevõttes OÜ Rentnik juba kümme aastat. Ta oli kunagi töötu ning sattus kokku ühe oma vana klassivennaga, kes oli parasjagu asutanud ehitustööriistu rentiva firma. Vana klassivend

Juhan

oli samal ajal ka ettevõtte juht ning tegi endisele turvamehele Mardile heateo, võttes ta ametisse teenindusmehena.



Tänaseks on üle kümne aasta tegutsenud ettevõte kasvanud Eestis oma valdkonnas üheks suuremaks ning toodab korralikku käivet ja kasumit. Mardi vana klassivend on saanud väga jõukaks. Ka Mart elab hästi – ta palk on mitmekordistunud ja aeg-ajalt on võimalik saada ka korralikku tulemustasu.



Mart nägi esialgu suurt vaeva, et õppida tundma valdkonda ning avastada enda jaoks töötavad müüginipid – ta on ettevõtte parim müügi/teenindusmees. Mart tegutseb sisuliselt üksi – tema peal on kallima ja olulisema tootegrupi seadmete rent – kõik kliendisuhted on tema käes ning tema teab sellest firmast ainukesena, kuidas neid seadmeid kliendile pakkuda. Mart suudab üksi ettevõttele tekitada 10 miljonit krooni käivet aastas.



Hiljuti avastas aga ettevõtte juht Juhan, et ettevõtte raamatupidamises on imelikud arved ehk tööriistu oli allhangitud ühest teisest firmast. Ettevõte Kruvi ja Saag küll aeg-ajalt n-ö allhankis teistelt rendifirmadelt teatud seadmeid, et oma klientidele terviklikku teenindust pakkuda, aga seda firmat ei olnud varem kasutatud ning tegu oli väiketööriistadega, mida ettevõtte suurkliendid tavaliselt ei kasutanud. Lähemal uurimisel selgus, et pikema perioodi jooksul oli arveid ligikaudu 150 000 krooni ulatuses ning tegu oli väikeste ehitustööriistadega. Kuna arved olid kinnitatud Mardi allkirjaga, siis oli ka selge, kes oli teenust ostnud. Lähemal uurimisel kolleegide seas selgus, et Mart ehitab hoogsalt maja.



Tõsise vestluse tulemusena tunnistas Mart, et ta rentis OÜ Rentnik arvel tööriistu teisest firmast oma maja ehitamise otstarbel ligikaudses summas 150 000 krooni. Mart lubas, et maksab pikapeale summa tagasi, ning palus, et ettevõte annaks talle teise võimaluse.



Mida peaks ettevõtte juht Juhan tegema? Kas varguse eest päevapealt vallandama oma parima müügi/teenindusmehe, kes toob üksi ettevõttele sisse 10 miljonit krooni aastas, või andma teise võimaluse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles