Raha jäi autosse, homme toon ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ta pidi raha ära tooma juba mitu kuud tagasi. Aga ainult lubas. Täna ütles, et tal oli raha kaasas, aga ununes autosse.

Valetas muidugi. Kes jätab 25 000 krooni autosse! Pealegi ei toimeta mõistlikud inimesed niisuguse summa sularahaga. Nad liigutavad seda pangas kontolt kontole. Õhtul ütlesin, mis ma asjast arvan. Siis palus ta vabandust.

Niisuguseid asju juhtub meiega ikka. Kord oleme ise need, kes peavad välja keerutama, vabandust paluma ja lubadusi andma. Mõnikord aga satume ootaja ja tüssatu rolli ning peame otsustama, kas anname andeks või mitte, kas usaldame edaspidi või mitte.

Kuid korra või paar aastas otsustavad nii mõnedki inimesed heast peast hakata elama uutmoodi. Paremini. Vähem juua ja süüa, loobuda suitsetamisest, rohkem olla lastega, käia igal õhtul jooksmas ja pesta hommikuti hambaid. Kuna seesugune eneseparandamise ja lubaduste andmise entusiasm külastab meid sageli just aastavahetuse aegu, siis ongi kasulik korraks uurida, kuidas usaldus kaob ja mil moel saab seda taastada.

Whartoni ärikooli professorid Maurice Schweitzer, John Hershey ja Eric Bradlow on teinud asjakohase eksperimentaalse teadustöö „Promises and Lies: Restoring Violated Trust” („Lubadused ja valed: rikutud usalduse taastamine”).

Nende eesmärk oli katseliselt luua olukord, kus usalduse kujunemist ja kadumist saab jälgida pikema aja jooksul. Nii mõtlesid mehed välja rahajagamise mängu. Seltskond jagati paarideks, kusjuures paarilised teineteist ei näinud. Küll said nad omavahel kirjutada. Üks paarilistest sai kuus dollarit ja pidi selle kas teisele üle andma või endale jätma. Kokku 131 paari, seitse vooru ja igas voorus kuus dollarit. Kui tegelane jättis raha endale, siis oli see voor läbi. Kui ta aga raha ära andis, siis kasvas summa 18 dollarini ning raha saaja pidi otsustama, kui palju raha ta tagasi annab.

JÄTKUB

/---/

Teksti lõpuni lugemiseks saatke palun kiri aadressil kolumn@bda.ee  märgusõnaga TELLIN ja lisage sinna juurde, kes te olete ja mida teete. Mind huvitab, kes mu tekste loevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles