Mehed, käed lauale! Naised mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mehed, asetage käed lauale, peopesad allapoole. Peaksite nägema kümmet sõrme, viit vasakul ja viit paremal käel. Kuid silmitsege kummagi käe teist ja neljandat näppu. Neljas on kohe väikese sõrme kõrval seesama, milles tavaliselt kanname esimest sõrmust. Tuntud ka kui nimeta-mats. Teine on pöidla paariline – see, millega otsekohesed inimesed asjadele osutavad. Tuntud ka kui kotinõel või nimetissõrm.



Võimalikud on kolm varianti: (a) näpud on ühe pikkusega, (b) teine näpp on pikem kui neljas, (c) neljas näpp on pikem kui teine. Kui tegemist on viimase variandiga, siis viitab see kõrgele testosterooni tasemele.



Testosteroon on meessuguhormoon, mille küllus teeb inimese väledamaks, enesekindlamaks ja riskijulgemaks. Tavaliselt on edukatel vihase konkurentsiga alade sportlastel testosterooni palju ja ka nimeta-mats esileküündiv. See spordivärk oli ammu teada, kuid teadaolevalt polnud keegi eriti uurinud raha ja näppude pikkuse seost. Kuigi vanarahvas nimetab millegipärast vargaid järjekindlalt pikanäpumeesteks.



Cambridge’i ülikooli mehed John Coates, Mark Gurnell ja Aldo Rustichini otsustasid asja uurida. Leidsid ühe Londoni panga maaklerite seast 49 vabatahtlikku. Valisid tegelased, kes püüavad teenida kasumit lühiajalistest hinnaerinevustest. Näiteks on kuld korraks Londonis murdosa võrra odavam kui New Yorgis. Tänapäeva arvutiseeritud turul muutuvad hinnad nii kiiresti, et maakler peab turu ülekavaldamiseks tegema otsuse vähem kui sekundiga. Niisiis olid katsealusteks inimesed, kes võivad ühe tehinguga liigutada kuni kaht miljardit eurot ja peavad väga lühikese aja jooksul otsustama, kas müüa, hoida või juurde osta.



Kõik olid mehed. Naisi lihtsalt polnud võtta, sest mitmesajast selle panga maaklerist olid vaid kolm naised. Nii me siis ei teagi naiste näppude pikkuse ja raha vahelist seost. Küll aga meeste kohta. Mida pikem on nimeta-mats nimetissõrmega võrreldes, seda rohkem maakler teenib.



/---/



JÄTKUB



Teksti lõpuni lugemiseks saatke palun kiri aadressil 

kolumn@bda.ee

märgusõnaga TELLIN ja lisage sinna juurde, kes te olete ja mida teete. Mind huvitab, kes mu tekste loevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles