Revolutsiooniline uuendus tootmises muudab maailma igaveseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 

Kolmemõõtmeline printimine muudab tööstuslikku tootmist sama palju kui printeri leiutamine trükitööstust - enam ei ole vaja toota suuri partiisid, vaid esmalt võib printida mõned prototüübid, veendumaks, et idee on teostatav, seejärel mõned eksemplarid müügi testimiseks ja oledki uue tootega turul. Tootmine tõotab juba lähitulevikus muutuda sama lihtsaks kui dokumendi printimine kontoris või muusika allalaadimine veebist.

 

3D printerid ei ole väga uus leiutis - insenerid ja disainerid on neid prototüüpide valmistamiseks kasutanud juba kümmekond aastat. Tänaseks, kui tehnoloogia on arenenud nii palju, et 3D printerid suudavad kasutada nii plasti, metalli kui klaasi, kasutatakse 3D printimist üha enam ka lõpptoodete valmistamiseks. Aastaks 2020 ennustatakse, et 3D printerites valmistatud toodete osakaal kasvab 50%-ni. Selline tootmine lühendab ideest turule jõudmise aega kuni 80%, nõuab vähem toorainet ning võimaldab kasvõi iga toote teha erineva. Enam ei ole vaja toota suuri ja ülisuuri partiisid, et katta tehase üldkulusid. 

 

Tegemist ei ole fantaasiaga - mitmed teenusepakkujad juba tegutsevad - näiteks Digital Forming pakub mobiiltelefonide tootjatele võimalust, et klient saab oma telefoni korpuse kuju ja värvi muuta vastavalt oma eelistustele. Firma juht Lisa Harouni ütleb, et protsessi saab rakendada ükskõik millised tarbekauba tootmiseks. Elektroonika gigant Philipisist välja kasvanud Shapeways toodab iga kuu enam kui 10 000 erinevat toodet - klientideks on nii eraisikud kui kaupluste omanikud, kes tellivad ehete, kingituste ja muuda analoogsete kaupade väikepartiisid oma kauplustes müümiseks.

 

Tootmise käivitamine ei nõua enam suuri investeeringuid ja müügimahtusid, oluline on hea idee ja intellektuaalomandi kaitse, sest ka toodete kopeerimine on lihtsam kui eales varem.

 

Loe: Economist 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles