Facebooki põlvkond ja vana kooli mehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pole kahtluski, et F-põlvkond - Facebookiga üles kasvanud põlvkond - mõjutab varsti ka põhimõtteid kuidas me töötame. Gary Hamel kirjutab, et kui Sinu firma soovib homseid talente värvata, siis on vaja esimese asjana mõista internetipõlvkonna ootuseid ning vastavalt sellele uuendada juhtimispõhimõtted.

Tegelikult isegi ei ole valik, kas palgata F-põlvkonna inimesi või mitte, sest kui Su firmas ei ole F-mõistmist, siis ei suuda Sa ka nende kui klientidega suhelda.

Hamel toob välja kokku 12 tööga haakuvat online maailma iseloomustavat omadust, mida ta ise nimetab postbürokraatlikus maailmas kehtivaks mõõdupuuks, mida homsed töövõtjad kasutavad tööpakkujate hindamiseks ja võrdlemiseks. Siin on osad nendest:

  • Kõik ideed võistlevad võrdsetel tingimustel. Veebis on kõigil ideedel võrdsed võimalused tähelepanu saada ja kellelgi ei ole veto õigust.
  • Pealehakkamine on olulisem kui loa küsimine või staatus. Video postitamiseks YouTube\'i ei pea omama filmiharidust ja blogi pidamiseks ei pea olema ajakirjanik.
  • Hierarhiat ei saa keegi ette kirjutada. Foorumis või sotsiaalmeedias saavad mõned rohkem tähelepanu ja on suurema mõjuvõimuga kui teised, aga keegi ei ole neid sellele positsioonile määranud.
  • Ülesandeid ja kohustusi võetakse, mitte ei jagata. See põlvkond on harjunud tegelema nende ülesannetega, mis pakuvad huvi ja väljakutset. Igaüks toimib nagu vabakutseline ja igaüks seisab eelkõige oma huvide eest.
  • Meeskonnad on iseorganiseeruvad. Ei ole võimalik internetis sundida kahte inimest koostööd tegema - igaühel on vabadus valida kellega ja mis ulatuses ta koostööd teeb.
  • Võim tekib info jagamisest, mitte selle kinni hoidmisest. Internet on kingi-majandus. Mõjuvõimu saavutamiseks tuleb oma teadmisi ja kogemusi vabalt kasutamiseks jagada. Ja seda peab tegema kiirelt, sest kui jääd venitama, siis jõuab keegi ette

Hamel on kindel, et need on omadused, mis kuuluvad F-põlvkonna DNA-sse ning puuduvad vana kooli meestel. Ja küsib: millised on Sinu arvates nende kahe põlvkonna suurimad vastuolud ja kas ning kuidas me peame juhtimist sellest tulenevalt muutma?

Loe: Management Innovation eXchange 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles