Lastele turundamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„Selleks, et lastele mõeldud tooteid edukalt turundada, peavad need meeldima ka vanematele, kes siiski langetavad lõpliku ostuotsuse. Järelikult tuleb turundustegevuses olla sõber nii lapsele kui ka tema vanematele,“ kinnitas Mosaici turundusjuht Maria Britikovski.

Mosaic müüb lisaks täiskasvanute riietele ka 2–10aastastele mõeldud moerõivaid. Nii ongi lastele mõeldes armastatud raamatutegelased Lotte ja Bruno pluusidele ja muudele riietusesemetele elama pandud, lisaks saab poest osta Lotte ja Bruno nukke, vihmavarje jmt.

Maria Britikovski möönis, et lastel ja vanematel on rõivaid ostes veidi erinevad prioriteedid ning nii teeb see turundustegevuse moevaldkonnas pisut keerulisemaks. Lapsele on hetkeemotsioon palju olulisem kui toote praktiline väärtus. Vanematele aga seevastu peab selgitama toote

Lapsele on hetkeemotsioon palju olulisem kui toote praktiline väärtus. Vanematele aga seevastu peab selgitama toote praktilisi omadusi, pakkuma piisavat valikut ja mugavat ostukeskkonda.

praktilisi omadusi, pakkuma piisavat valikut ja mugavat ostukeskkonda. „Siiski on lapse jaoks oluline, et moodne rõivas oleks ka mugav kanda – kui uus pluus on seljas ebamugav, ei pane ta seda selga,“ mainis Britikovski.



Ta rõhutas asjaolu, et lastele suunatud turundustegevuse puhul on vaja eriti hoolikalt mõelda ka eetilisele aspektile. „Kindlasti tuleks lähtuda turunduse heast tavast ning vältida liialt kommertslikke, ületarbimist propageerivaid ja manipuleerivaid sõnumeid,“ kirjeldas ta. Britikovskiga nõustus jäätisetootja Balbiino turundusjuht Annika Kästik, kelle arvates on lastele suunatud turunduse puhul iga turundaja kohustuseks anda endale väga selgelt aru, et tarbija rollis on laps, kelle maailmapilt ei ole veel paljuski välja kujunenud, ning ära ei tohi kasutada laste vähest elukogemust.



A-Selveri turundusjuht Triin Kaare leidis, et turundustegevuses peab arvestama nii toote tervislikkust ja sobivust lapsele kui ka seda, et reklaam ei paneks ennast halvasti tundma neid, kel reklaamitavat toodet ei ole.



Lasteni jõuab interneti ja sõprade kaudu

Lisaks eetikaküsimustele on lastele suunatud turunduses täiskasvanutega võrreldes ka erinevad kommunikatsioonivahendid ja strateegiad. Turundusjuhtide hinnangul on laste jaoks peamised infokanalid televisioon, internet, üritused ja sõbrad-eakaaslased, kellega tahetakse samastuda.



Interneti puhul tõi Maria Britikovski esile mänguportaale, samuti asjaolu, et interneti kaudu jõuab ka emadeni. Mosaici tooteid turundades on kasutatud näiteks bännerit

lastekas.ee

veebikeskkonnas, kuid on ka üritusi korraldatud, ristturundusprojektides osaletud ning meedias laste moetrendidest räägitud. Kuid peamiseks turunduskanaliks pidas Britikovski Mosaici puhul siiski poodi ennast: lastele mõeldes atraktiivselt kujundatud vaateaken äratab laste tähelepanu, kes toovad vanemad poodi kaasa. „Toodete väljapanekul kasutame madalamat mööblit, et lapsel oleks võimalik rõivaid näha ja katsuda. Kindlasti lisame väljapanekusse palju väikseid erksavärvilisi aksessuaare, näiteks nukke, võtmehoidjaid, helkureid, juuksekumme, mis laste tähelepanu köidavad ja sunnivad kauplusesse kauemaks jääma,“ tutvustas Britikovski ja lisas, et kindlasti toimib ka ostu puhul kingituse andmine, millega tekib lapsel emotsionaalne seos ja ta tahab sellesse poodi kindlasti tagasi tulla.



Maskott teeb toote lapsele toredaks


Balbiino pöördub laste poole enamasti maskoti, rõõmsa lumeinimesepoisi Yeti kaudu. „Yeti on sõbralik ja humoorikas tegelane, kellele ei ole võõrad väikesed krutskid. Yeti armastab sporti, tantsimist ja laulmist ning muidugi üle kõige jäätist, mida ta jagab ka sõpradele,“ kirjeldas Annika Kästik.



Tema sõnul on Balbiino peamiste turunduskanalitena kasutanud televisiooni, internetti ja üritusturundust. „Oleme teinud koostööd portaaliga

lastekas.ee

, osalenud Yetiga koolide ja lasteaedade sünnipäevadel, spordipäevadel, perepäevadel ning teinud muudki toredat.  Üsna kindlalt võin väita, et kõige paremini toimiv kanal on üritused, kus Yeti maskott on kohal viibinud,“ kinnitas Kästik. Rohkelt saadi tähelepanu ka siis, kui Balbiino müügiesindajate sõiduautod said Yeti kujunduse. „Harvad ei olnud juhud, kui lapsed jäid tee äärde seisma ja lehvitasid autole järele,“ meenutas Kästik.



A-Selveri turundujuht Triin Kaare nentis, et tootjate jaoks on lapsed kindlasti väga oluline sihtgrupp. „Palju kaunistatakse toodete pakendeid ja ka nimetatakse neid lastele tuntud tegelaste järgi. Kodumaistest on tuntuim muidugi Lotte sari, välismaised lemmikud vahelduvad kiiremini ja varieeruvad rohkem – Tomist-Jerryst kuni Bakuganideni välja,“ ütles Kaare. Selver pole otseselt lastele turundamisega tegelenud, kuna ostuotsuse teeb lapsevanem, kellele reklaamitaksegi ka lastele mõeldud tooteid.



Siiski on Annika Kästiku sõnul selge, et lapsed mõjutavad paljuski ka vanemate ostuotsuseid – seda lisaks oma taskuraha kulutamise üle otsustamisele. Ka Britikovski teab, et mida vanemaks laps saab, seda rohkem räägib ta ostude puhul kaasa. „Kui toode ikka lapsele ei meeldi, siis suure tõenäosusega jätab ema selle ostmata. Lapsed on ka emotsionaalsemad ning kui uue pildiga T-särk, nukk või vihmavari ikka väga-väga meeldib, siis suudavad vähesed vanemad selle rõõmu lapsele ära öelda,“ kirjeldas Britikovski.



Uuriti Eesti laste bränditeadlikkust

Tänavu kevadel kaitses Marge Mäe Tallinna Tehnikaülikoolis bakalaureusetöö teemal „Lapsed kui bränditeadlikud tarbijad ja neile suunatud reklaamide eetilisus“. Selgub, et Eesti lapsed on bränditeadlikud ning ülekaalukalt eelistatakse välismaiseid brände.

Laste bränditeadlikkuse, vanemate ostuotsuste mõjutamise ja reklaamide eetilisuse hindamiseks tegi Marge Mäe uuringu. Uuring põhineb kahel ankeetküsitlusel.

Esimene Tallinna koolides tehtud küsitlus oli suunatud lastele vanuses 10–14, mille põhjal hinnati laste bränditeadlikkust ja vanemate mõjutamist langetamaks otsust mingi toote kasuks/kahjuks. Laste küsitluses osales kokku 180 last, kelle vastustest terviklikud olid 159.
Teine küsitlus oli suunatud täiskasvanutele. Küsitlus jagunes kahte ossa: laste bränditeadlikkus ja sellest tulenev vanemate mõjutamine ning reklaamide eetilisus. Lapsevanemad hindasid, kui palju teavad brändidest nende lapsed ja kui palju lapsed ütlevad, mida osta. Täiskasvanute seas tehtud küsitluse aluseks oli internetis olev ankeet, mida edastati e-kirja teel. Kogu uuringus osales 155 täiskasvanut, kelle vastustest 116 olid terviklikud ning küsitlus täielikult vastatud.

• Üle kolmandikule lastest bränd väga oluline
Laste brändieelistusi uurides selgus, et lapsed teavad brändidest küllaltki palju. Mitmed lapsed oskasid ka väga täpseid seletusi anda küsimusele „Mis on Sinu jaoks bränd?”. Vastusest selgus, et lapsed samastavad brändi peamiselt firmamärgiga (logo, mis on riiete peal), ning samuti toodi üle pooltel juhtudel välja, et bränd on kindel märk kvaliteedist. Samuti teadsid lapsed, et tuntud brändide tooted on tavaliselt kallimad. Küsimusele „Kas bränd on Sinu jaoks oluline?” vastas 34% lastest, et see on nende jaoks väga oluline. Paljud lapsed lisasid, et lahedatel on brändide asjad, ja kellel ei ole, neid narritakse.

Eesti lapsed eelistavad pigem välismaiseid kui Eesti brände. 94% laste väljatoodud lemmikbrändidest on välismaised. Laste lemmikbränd oli ülekaalukalt Nike, millele järgnevad Vans, Adidas, Coca-Cola, H&M ning Puma. Vaid 6% tõi välja Eesti brändi, millest rohkem kui kaks korda on nimetatud Kalevit, Kellukese limonaadi ja Aura mahla. Lisaks neile on üksikult nimetatud Montonit, Mosaici, Väikest Tomi, Balbiinot ja Almat. Vaid üks laps 159 lapsest nimetas oma lemmikbrändidena ainult Eesti brände.

• Populaarseim infokanal on sõbrad
Kui välismaiste uuringute põhjal on laste seas populaarseim meediakanal televisioon, siis Eestis kasutatakse internetti isegi rohkem. Vahe on küll minimaalne, kõigest 1%. Kõige rohkem infot saavad lapsed siiski sõpradelt (30%). Seega on sõpradelt leviv info brändide kohta parim reklaam mingile brändile. Vanemate ja raadio kaudu liigub brändiinfot kõige vähem või õigemini neid kanaleid lapsed väga ei kasuta.

\"\"

Samu tulemusi näitas ka lapsevanemate küsitlus. Muu all nimetati näiteks ajakirju, välimeediat ja samuti arvamusliidreid. Seega mõlemast küsitlusest saab järeldada, et kõige parem kanal lastele brändi müümiseks on nende sõbrad, millele järgnevad internet ja televisioon.

• Lapsed mõjutavad pisut vanemate ostuotsuseid
Uuringust selgus ka, et Eesti lapsed mõjutavad oma vanemate ostuotsuseid, ka neid, mis ei ole otseselt lastele mõeldud. Vaid 10% vastanutest tunnistas, et kuulavad alati lapse soovitusi ning lasevad end lapsel mõjutada. Mingil määral laseb lastel end mõjutada veel 73% vastanutest, kes nõustub väitega, et kuulavad lapse soovitusi, kuid otsuse langetavad üldjuhul ise. Samas 59% vastanutest nõustub väitega, et lapsed avaldavad arvamust ka neid otseselt mittepuudutavate ostude kohta, ning vaid 17% tunnistab, et ei lase lapsel end mõjutada.

Lapsed said rõivaid disainida
Maria Britikovski, Mosaici turundusjuht

Kaasasime mullu kevadel lapsed disainiprotsessi, et tuua Mosaici lastekollektsioon lastele lähemale. Korraldasime laste seas rahvusvahelise joonistusvõistluse teemal “Minu lemmikrõivad”, mis osutus väga populaarseks. Üleskutse osaleda võistlusel oli väljas vaateakendel ja poodides, Mosaici ja kaubanduskeskuste kodulehekülgedel. Informeerisime sellest ka oma püsikliente e-kirjaga.

Võistlusest võeti osa klasside kaupa, kus ühe joonistamistunni teemaks olid rõivad. Paljud meie väiksed kliendid joonistasid hea meelega ka poes kohapeal. Kõik poodidesse laekunud tööd panime üles seintele ja vaateakendele – laste jaoks oli väga oluline näha oma töid. Võistlus toimus Eestis ja Leedus ning joonistusi toodi Mosaici poodidesse üle 300. Kõiki osalejaid premeerisime kingitusega, võitjad said eriauhinnad. Lisaks sai Mosaici tiim rohkelt uusi ideid, milliseid rõivaid lapsed ise kanda tahaksid.

Zürii tegi oma valiku ning võitjate tööd leiavad koha 2010. aasta lastekollektsioonis. Laste disainitud tooted jõuavad müügile kevadel – siis kutsume nii noored disainerid kui teisedki kliendid külla, et neid rõivaid näha ja moe-show’s kaasa lüüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles