Vali aus, intelligentne ja energiline juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks neljast, mida investeerimisgeenius Warren Buffett investeerimisel alati hindab, on ettevõtte juhtkond. Buffett ütleb: „Inimeste hindamisel vaata kolme omadust: ausust, intelligentsust ja energilisust. Kui sul ei ole esimest, tapavad teised kaks su.“[1] Ta on tabavalt kokku võtnud selle, mida tähtsustavad paljud edukad juhid. Kuigi piir, kus need kolm omadust algavad või lõpevad, veidi ujub, on nad omati selgesti äratuntavad, ja mis veelgi olulisem, mitte arendatavad. Need kas on või neid ei ole. Seetõttu tasub juhi valikult neid kolme omadust hoolikalt hinnata.

1. Ausust hinda tegude ja sõnade vastavuse järgi

Juhi hindamisel on oluline koguda fakte tema lubaduste ja tegude kooskõla kohta. Ausad juhid räägivad asjadest ilustamata, tunnistavad oma vigu ja annavad realistlikke lubadusi.

Juhi hindamisel on oluline koguda fakte tema lubaduste ja tegude kooskõla kohta. Ausad juhid räägivad asjadest ilustamata, tunnistavad oma vigu ja annavad realistlikke lubadusi.

Avalike ettevõtete puhul saab juhi ausust üsna hästi hinnata, lugedes tema selgitusi ja lubadusi ettevõtte aastaaruannetest. Kui juhi hinnangud ja prognoosid on kooskõlas ettevõtte järgnevate aastate arengutega, annab see tunnistust juhi aususest. Kui aastast aastasse kandub edasi juhi jutt roosast tulevikupildist ja ettevõtte tegelikud majandustulemused on tagasihoidlikud, on see selge ohu märk. Samuti see, kui aastaaruanded on pinnapealsed ja tulemuste selgituste osas infovaesed.

Juhi ausust näitab tema jutu usutavus. Usutav jutt on loogiline, põhjuste ja tulemuste vahel on selgesti arusaadavad seosed. Aus juht ei heieta ega targuta, vaid räägib asjast või ta mõtleb ja on vait, kui tal midagi öelda ei ole. Ehk teisisõnu, sellel, mis ta ütleb, on kaalu ja see pole tühi loba.

2. Intelligentsust hinda arusaamise kiiruse järgi

Juhi intelligentsus on äärmiselt tähtis, kuna äris võidavad targemad ja kiiremad. Juht peab konkurentidest kiiremini aru saama, mis selles äris ja laiemalt toimub, ning konkurentidest kiiremini reageerima neile muutustele. Siin on üks tuntumaid näiteid kahtlemata Bill Gates, kes ise on väga intelligentne ja kes on Microsofti juhte valides alati hinnanud nende intelligentsust.

Gatesi arvates väljendub tarkus (loe: intelligentsus) suutlikkuses mõista ja lahata keerulisi asju kiiresti ja loominguliselt: “See on teatav terasus, võime uusi fakte lennult haarata. Sattuda mingisse olukorda ja teiste selgitusi kuuldes kohe küsida: “Aga mida teie sellest arvate?” Esitada taiplikke küsimusi. Süüvida otsekohe. Võime meeles pidada. Näha seoseid asjade vahel, mis esmapilgul ei pruugi seotud olla. Loomingulisus, mis võimaldab inimestel tõhus olla.” [2]

Intelligentsust saab hõlpsalt mõõta, olgu IQ testide, prooviülesannete või intervjuudega. Esiteks pole kuigi keeruline hinnata, kas inimene saab probleemidest aru ja oskab neile kiiresti loovaid lahendusi leida. Ja teiseks peab tänapäeval edukas juht olema niivõrd intelligentne, et see kumab selgelt läbi tema arutluskäikudest, käitumisest ja muidugi ka varasematest tulemustest.

3. Energilisust hinda energia ja energia vallandamise järgi

General Electric on oma juhte valinud ja edutanud selle alusel, kas juht ise on täis energiat ja kas ta vallandab teistes inimestes energiat ühiste eesmärkide täitmisel. [3]  Ka muutuste juhtimise guru John Kotter on rõhutanud alluvates energia vallandamise tähtsust: „Eestvedamise fundamentaalseim väljakutse on vallandada inimestes energiapotentsiaal, mis loob võimsa, kiire ja paindliku organisatsiooni.” [4]    Lisaks on siin tähelepanuvääriv Jack Welchi äratundmine, et energia ja energia vallandamine on isiksuseomadused ja pole arendatavad. [5] 

Energiat täis inimesed on avatud, seavad endale ambitsioonikaid eesmärke, lähevad tegudele, tõstavad pidevalt latti, väitlevad ja töötavad palju. Teistes energiat vallandavad juhid suurendavad inimestes eneseusku, toetades neid eduelamuste saamisel. Jack Welch: „Tänu eneseusule realiseerivad inimesed oma potentsiaali rohkem kui muidu, võtavad suuremaid riske ja saavutavad paremad tulemusi, kui üldse arvata võis. Teistes eneseusu loomine on suur osa eestvedamisest. Eneseusk suureneb, kui pakkuda inimestele väljakutsuvaid võimalusi teha asju, mida nad pole kunagi ette kujutanud, ja kui tasustada neid edu korral kõikvõimalikel viisidel.“ [6] Need Welchi mõtted annavad ettekujutuse, mis tunnuseid saab aluseks võtta teistes energia vallandamise võime hindamisel.

Jah, on ilmselge, et ettevõte on seda edukam, mida tugevamad on tema juhid. Juhi ausus, intelligentsus ja energilisus on siin peamised. Ja kuna neid omadusi arendada ei saa, on tähtis neid juhi ametissemääramisel hinnata. Alustage tippjuhtidest. Ja ärge unustage sama teha välisturgude juhtidega, sest seal vale juhi valik võib tähendada välisturul aastast kaotust. Keegi meist pole ideaalne, kuid konkurentidest peame neis kolmes omanduses küll paremad olema.

 
Viited
 

[1] Hagstrom R. G. (2005). TheWarren Buffett Way. 2nd ed.  New Jersey: Wiley & Sons, lk 102

[2] Cusumano, M. A., Selby, R. W. (1995). Microsoft secrets: How the world’s most powerful software company creates technology, shapes markets, and manages people. London: HarperCollinsPublishers, lk 58.

[3] Welch, J. with John A. Byrne (2001). Jack: Straight from the Cut. New York: Warned Books, lk 158-159.

[4] Kotter, J. P. (2006). In The International Leaders Summit: Leaders on London 2006.
[5] Welch, J. with Suzy Welch (2005). Winning. New York: HarperCollins Publishers, p 92.

[6] Welch, J. with John A. Byrne (2001). Jack: Straight from the Cut, New York: Warned Books, lk 5.

 
Vaata ka http://www.juhtimine.ee/kuidas-hoida-ja-motiveerida-oma-juhte 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles