Tootearenduse koolitus „Prototüüp – idee tooteks“

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Disainikeskus korraldab kiirprototüüpimise teemalise kontaktürituse tootmisettevõtetele, mis on spetsialiseerunud oma toodete ja teenuste arendamisele kui ka nendele ettevõtetele, mis on seni tegelenud allhanketöödega, kuid on alustamas oma toodete/teenuste tootmise ja turustamisega. Prototüüp on vahend, mis võimaldab testida nii tarbijakäitumist, kujundada hinda, kalkuleerida tootmiskulusid ning peamine – teeb idee käega katsutavaks! See on eduka tootearendusprotsessi lahutamatu osa.

Koolitus toimub teisipäeval, 18. mail kell 10-14. Kell 9.45 on uksed avatud ja pakutakse hommikukohvi. Toimumiskoht on Tallinna Õpetajate Maja Hansasaal, Raekoja plats 14.

Üritus keskendub teemadele:
Kuidas õige kiirmodelleerimismeetodi valikuga mõjutada oluliselt tootearendusprojekti maksumust?
Keda kaasata oma toote arendustegevusse?
Kuidas rahastada oma toote arendustegevust?

Kontaktürituse tulemusena on osalejatel selge ülevaade viisidest ja võimalustest, kuidas kiirprotoüüpide kasutamine võimaldab disainerite ja insenerida abiga kujundada idee oma tooteks.

Kasutatavad metoodikad: ettekanded, kontaktide vahetamine, presentatsioonid. Osalustasu on 300.- krooni, Design Excellence Estonia (DEE) liikmetele tasuta. Materjalid sisaldavad üritusest osavõtjate kontakte. Pakutakse hommikukohvi ja suupisteid vahepausil.
NB! Kohtade arv on piiratud!

Ettekandeid toovad kuulajateni:

Alphaform RPI OY, Soome esitleb erinevaid kiirmodelleerimis- ja kiirtootmismeetodeid. Ettekanne sisaldab kõrgetasemelist teavet sellest, kuidas Rapid Prototyping-tehnikad võivad tõhustada Teie ettevõtte tootearendusprojekti. Stereolitograafia (SLA), laserpaagutus (SLS), 3D print (3DP) ja metalli laserpaagutus (DMLS) on kulusäästlikud ja kiired tootmismeetodid proto- ja väikeseeria valmistamisel. Lisaks tutvustatakse erinevaid kiirvalu- ja väikeseeriameetodeid (vaakumvalu, RIM-valu, lamineerimine, survevalu jne). Tihti sobib üks meetoditest just paremini teatud projekti, seega õige tootmismeetodi valikuga võib mõjutada oluliselt projekti maksumust ja saada näidis- , messi- ja funktsionaalseid mudeleid ning tootmisosi otse CAD-failidest. (Ettekanne on inglise keeles.)

Eesti Kunstiakadeemia Arhitektuuriosakonna 3DL - Martin Melioranski MSc.AAD
Eesti Kunstiakadeemia Arhitektuuriteaduskonna 3DL on loodud arendama ruumiliste andmete arvutisse sisestamise, spetsiaaltöötlemise ja mahuliste väljundite terviksüsteemi. Side füüsilise keskkonnaga on saavutatud 3D-digitaiseri, mõõtmisseadmete ning andmebaaside sisendinformatsiooni kombineerimisel lähteparameetriteks. Sellele järgneb spetsiaaltarkvaradega töötlemine digitaalses keskkonnas. Täpsemate otsuste tegemiseks on loodud võimalus simuleerida ja panoraam-projitseerimisega visualiseerida suuremahulisi objekte, andmeid ja protsesse. Füüsiline tagasiside 3D printerilt loob eelduse nii vormiliste kui ka ergonoomiat arvestavate otsuste tegemiseks, prototüüpide ja arhitektuursete detailide katsetamiseks ning linnaehituslike makettide valmistamiseks. Nimetatud protsesse pakub EKA 3D Labor teenustena ka tootmisettevõtetele.

Tallinna Tehnikaülikooli Masinaehituse Instituudi Kiirprototüüpimise Labor - Meelis Pohlak, Ph.D
Prototüüpide kiirvalmistamise seadmed on TTÜ-s kasutusel juba viis aastat, kuid kiirvalmistamise tehnoloogiat on seal uuritud üle kümne aasta. Samuti tegeletakse aktiivselt seotud tehnoloogiatega, nagu näiteks 3D skaneerimine ja CAD/CAM/CAE. TTÜ Kiirprototüüpimise Labor pakub prototüüpide ning toodete valmistamise ja 3D skaneerimise teenust ka ettevõtetele ning lisaks toetatakse ettevõtteid ka uute toodete arendamisel üldisemalt (nt teenustena pakutakse mehaanikasüsteemide projekteerimist ja optimeerimist).

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus – Meeli Vaikjärv - Innovatsiooniosakute toetusmeede eesmärgiks on tihendada ettevõtjate koostööd ettevõtteväliste innovatsioonipartneritega. Kui ettevõte vajab muudatuste käivitamiseks veidi nõu oma ala parimatelt spetsialistidelt, siis just selleks on ellu kutsutud 50 000 kroonine innovatsiooniosak. Samas antakse lühiülevaade ka tootearendustoetusest, mis motiveerib looma uusi kõrge lisandväärtusega tooteid ja teenuseid.

Kontaktüritus on kaasrahastatud Euroopa Regionaalarengu Fondist EAS Loomemajanduse tugistruktuuride toetamise programmi vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles