Ilmus raamat tootlikkusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) toetusel ja initsiatiivil anti välja raamat tootlikkuse juhtimisest, mille autor on Tallinna Tehnikaülikooli Majandusteaduskonna tootmis- ja teeninduskorralduse õppetooli dotsent Eedo Kalle.

Eesti majanduse arengu ja edasise kasvu teemalistes diskussioonides ning selle tagamise võimaluste otsimises on täna üheks sagedamini mainitavaks võtmeteguriks tootlikkus, tõdeb autor. Selge on, et tootlikkus on nii konkurentsivõime kui ka majanduskasvu üheks aluseks. Samas on tootlikkuse näitajad Eesti ettevõtetes madalamal soovitavast, need jäävad maha paljude riikide vastavatest näitajatest.

Lisaks tahtmisele tootlikkust tõsta on vaja ka vastavaid teadmisi ja ettevalmistust, selle protsessi sisu ja eesmärgi mõistmist ning vastavate lähenemiste ja meetodite tundmist. Oluline on ka tegijate motiveeritus selle keeruka küsimusega tegelemiseks. Eelnevat arvestades tuleb tõdeda, et tootlikkuse valdkond on Eestis veel ebaõiglaselt vähe tõsisemat tähelepanu pälvinud.

Raamat „Tootlikkuse kasvu juhtimine ettevõttes” ongi suunatud praktikule, tootmis- või teenindusjuhile, et aidata tal paremini mõista:

  • et tootlikkus on üheks võtmeküsimuseks iga ettevõtte tegevuse- ja kasvuprotsessis; 
  • et tootlikkus kujuneb paljude tegurite koosmõjul; 
  • et tootlikkuse hindamise ja analüüsi meetodid on kasutatavad igas tootmis- ja teenindusettevõttes; 
  • et tootlikkuse kasvu juhtimiseks on olemas palju erinevaid võimalusi ja süsteeme.

Nagu rõhutab autor, on tootlikkuse kasvu juhtimine eelkõige mõttelaad. Selle kujundamine aga juhtide kohus. Raamatus ongi kirjeldatud selle kujundamise erinevaid võimalusi, meetodeid ja süsteeme. Lõpptulemusena tuleb jõuda analüüsiva lähenemiseni toimuvasse - kas tegevus on otstarbekas, efektiivne ja säästlik ning vajaliku (kõrge) lisandväärtusega.

Antud raamatu põhisõnum on - tootlikkus ei suurene iseeneselikult, vaid soodsa mõttelaadi olemasolul ning vajalike juhtimissüsteemide ja meetodite tundmise ja rakendamise abil ja tegelikult vist tunnetatud paratamatuse tulemusena. Konkreetsed teadmised erinevatest lähenemistest ja ka võimalustest ning soovitused nende igapäevapraktikasse rakendamiseks ongi käesolevas raamatus kättesaadavad igale huvilisele, et leida just tema jaoks sobivaim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles