Nassim Nicholas Taleb „The Black Swan“

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

My major hobby is teasing people who take themselves and the quality of their knowledge too seriously and those who don’t have the guts to sometimes say: „I don’t know…”

Nassim Nicholas Taleb

Enam kui kolm aastat tagasi ilmunud Talebi raamat „Must luik“ on saavutanud bestselleri staatuse. 2009. aasta seisuga oli raamatut müüdud juba 1,5 miljonit eksemplari 31 keeles. The Times tituleerib „Musta luige“ 12 mõjukama raamatu hulka viimase 60 aasta jooksul. Huvitavam on aga jälgida aastate käiku ning seda, kuidas ja kas on kirjutatu kuidagi mõjutanud finantsturgudel toimuvat.

Kokkuvõtvalt on siis tegemist raamatuga, kus endine kaupleja annab hävitava hinnangu majandusanalüütikutele ja pankadele. Raamatut läbivaks ideeks on fakt, et kui kunagi oli eurooplaste arvates musta luige eksistents võimatu, siis pärast Austraalia rannikult leitud isendit pidid ka kõige kindlamalt valge luige ainuvõimalust väitnud teadlased möönma oma eksimust. Taleb toob raamatus ohtralt paralleele ja näiteid teaduse ning matemaatika valdkonnast. Ta väidab, et suuri sündmusi, nagu näiteks Google’i plahvatuslik areng ning 11. september World Trade Center’is, ei oleks parimalgi tahtmise korral saadud ette ennustada.

Kasutades ohtralt psühholoogilisi ja matemaatilisi näiteid, samuti tsiteerides filosoofe, väidab autor, et me teame palju vähem, kui usume end teadvat, ning et minevikku ei tohi naiivselt kasutada tuleviku ennustamiseks.

Talebi sõnul tegutsevad majandusanalüütikud ning finantseksperdid maailmas, kus tulevikku on võimalik matemaatiliste mudelite ja riskioptimeerimissüsteemidega ennustada. Taleb lükkab need väited ümber. Kasutades ohtralt psühholoogilisi ja matemaatilisi näiteid, samuti tsiteerides filosoofe, nagu näiteks Socrates, Montaigne, David Hume, Sextus Empiricus ja Karl Popper, – väidab autor, et me teame palju vähem, kui usume end teadvat, ning et minevikku ei tohi naiivselt kasutada tuleviku ennustamiseks.

Kui me nüüd näiteks kuulume Talebi raamatu lugejaskonna hulka ja jälgime viimase kolme aasta jooksul börside ja finantsturgude arengut, näib ju, et raamatu „Must luik“ ilmumisest ja bestselleriks muutumisest pole pealtnäha mingit tulu. Meie pangad ja investeerimisfondide juhid spekuleerivad rohkem kui kunagi varem. Taleb ju väidab, et ärge kuulake eksperte, sest nad eksivad, nii nagu eksisime kunagi musta luige olemasolu puhul.

Soovitan raamatut igal juhul lugeda, kuna selle abil saab endale kiire ning lihtsa seletuse, kuidas Wall Streetil raha teenitakse. Olenemata sellest, mida on eurooplased aastatuhandete jooksul teadnud, jäävad kahjuks ikkagi veel lõplikud otsustajad finantsturgudel Ameerikasse. Tundub, et ei mängi mingit rolli, mis juhtub, lõpuks on “the land of opportunity” võitja.

Nassim Nicolas Taleb tegutseb praegu Californias Santa Monicas peakonsultandi ja nõuandjana Universa Investmenti ettevõttes, mis kuulub endisele Empirica partnerile Mark Spitznagelile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles