Ametnike lisatasud kaovad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahatähed
Rahatähed Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis tänasel istungi heaks ja saatis riigikogule arutamiseks uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu, kus muuhulgas on ette nähtud ametnike lisatasude kärpimine.

Eeldatavalt võiks seadus jõustuda 2013. aasta jaanuarist. «Siis saab selgeks millises asutuses, millised töö eest, millist palka saab,» rääkis justiitsminister Kristen Michal valitsuse pressikonverentsil.

«See oli kahtlemata üks emotsionaalsemaid arutelusid uue avaliku teenistuse eelnõu juures. Usun, et palkade avalikustamine ja põhipalga osakaalu suurenemine annab meile tulevastel aastatel ka hea aluse, kus ja millisel määral on palku vaja tõsta, et need vastaks avaliku ja erasektori sarnastele palkadele,» sõnas Michal.

Uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu kohaselt hakkab palk koosnema vaid põhipalgast, mille määramisel on juhtidel senisest suurem vabadus.

Põhipalgale võib kalendriaasta jooksul juurde maksta teatud juhtudel ka muutuvpalka, kuid selle maksmisele on kehtestatud piirmäär 20 protsenti ametniku aastasest põhipalgast.

Muutuvpalk ei saa siiski varjatud lisatasuks, kuna piiriks on maksimaalselt viis protsenti kogu palgafondist.

Riigi- ja omavalitsuste töötajate ametiühingute liit (ROTAL) ei ole aga rahul valitsuse kavaga säilitada ametnikele streigikeeld, kuna nende hinnangul on ametnikele kehtestavad piirangud ja neile lubatud soodustused tasakaalust väljas. Michal toonitas aga, et väheneb nende inimeste arv, kellele piirangud kehtivad.

«Ametnikeks jäävad need, kes teostavad ametlikku võimu. Need piirangud, mis ametnikele kehtivad väiksemale hulgale inimestele. Need, kes teostavad avalikku võimu, ei tohi seda positsiooni ära kasutada,» rääkis minister valituse pressikonverentsil.

Need, kes uue seaduse järgi ei ole ametnikud, võivad edaspidi tegeleda ettevõtlusega või streikida. Siia kuuluvad näiteks ministri nõunikud, raamatupidajad, personalitöötajad, asjaajajad, hankespetsialistid, haldustöötajad ja infotehnoloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles