Hiina tsenseeris naisliikumise «Okupeerige meeste tualetid»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisliikumine «Okupeerige meeste tualetid»
Naisliikumine «Okupeerige meeste tualetid» Foto: SCANPIX

Hiina kampaania, mis nõuab naistele rohkem tualette, on langenud sealsete tsensorite põlu alla – järjekordne märk, et võimud on enne tänavust vahtkonnavahetust ärevil.

Viited protestile, mis kannab nime «Okupeerige meeste tualetid» on Sina Weibost (Hiina versioon Twitterist) blokeeritud.

Ühtlasi on Hiina internetipolitsei kustutanud teated aktivistide järgmisest kavandatud aktsioonist täna Henani provintsis.

Pühapäeval okupeerisid aktivistid meeste tualette Pekingis, välistades võimaluse neid kasutada. Nad nõudsid, et naistele ehitataks kaks korda rohkem avalikke tualette.

Pärast sarnast protesti läinud nädalal lõunapoolse Guangdongi provintsi pealinnas Guangzhous tõotasid kohalikud võimud naiste tualettide arvu tõsta.

Protestide käivitaja on 23-aastane naine, kes kasutab pseudonüümi Li Maizi. Mõte sündis pärast seda, kui Li pidi seisma pikas WC sabas ühel konverentsil Guangzhous.

Li sõnutsi külastas pühapäevast Pekingi aktsiooni piisav hulk ajakirjanikke, kuid soovitud meediakate jäi saamata.

«Sündmus kui selline ei ole poliitiliselt tundlik. Ma ei saa aru, mis siin sünnib,» ütles Li. Ta lisas, et helistab ja saadab koos teistega sõnumeid tänase Henani ürituse kohta. Analoogilised üritused on hiljem plaanis ka Wuhanis ja Xi’anis.

Hiina võimud on sotsiaalsete rahutuste suhtes väga valvsad, seda enam, et ees on võimuvahetus, mis leiab aset kord kümne aasta tagant – ilmselt oktoobris.

Tsensorid on olnud eriliselt ärksad pärast seda, kui mullu internetis araabia maailma eeskujul «jasmiinirevolutsiooni» taheti tekitada. Kuigi üleskutse ei leidnud järgijaid, blokeeriti internetis viited sellele lillele, politsei aga kiusas taga pahaaimamatuid lillemüüjaid.

Li ei lase end heidutada ning nõuab järelejätmatult, et Guangzhou ehitaks naistele kaks korda rohkem tualette kui meestele. Esialgu on võimud lubanud, et ehitavad iga kahe meeste tualeti kohta kolm naiste oma.

Protesti juured ulatuvad 1990ndate aastate Hongkongi ja Taiwanisse. «On 2012 ja on aeg, et ka sisemaa naised end maksma paneksid,» ütles Li.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles