Puidutoodete eksport kasvas mullu 1,442 miljardi euroni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidust valmistatud kaupade eksport kasvas mullu tublisti
Puidust valmistatud kaupade eksport kasvas mullu tublisti Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Puidust valmistatud kaupu eksporditi mullu 1,422 miljardi euro eest, seda on 16 protsendi jagu rohkem kui 2010. aastal.

Ekspordis on viimase aastaga kasvanud olulisemalt puitehitiste käive, mis kosus 33 miljoni euro võrra. Tublisti on kasvanud ka puitmööbli ja osade ning ehituskomponentide ja paberipuidu eksportkäive.

Puidutööstuse arengutaset näitab ka impordi struktuur. Nimelt ostetakse sisse peamiselt saematerjali. Imporditav saematerjal leiab Eesti tehastes täiendavat väärindamist ning seejärel toodang suuresti eksporditakse.

Saematerjali impordist pärineb suurim osa Venemaalt, tema osa saematerjali koguimpordis oli 54 protsenti. Ümarpalgist tuleb lõviosa aga Lätist.

Statistikaameti andmetel näitab puittoodete tootmise mahuindeks, et tootmismahud olid 2011. a keskmiselt 13 protsenti kõrgemal kui 2010. aastal. Suurem kasv saavutati 2011. aasta esimeses pooles, täiendav tõus oli puittoodete tootmisel päris aasta lõpus.

Eesti kaupade kogueksport ja -import jätkasid kiiret kasvamist. Ehkki kaubavahetuse puudujääk tervikuna suurenes eelmise aastaga võrreldes 18 protsenti, on puidutoodete osas suund vastupidine ja ülejääk on võrreldes eelneva aastaga 33 protsenti kasvanud. Puidutooted on ka üks väheseid kaubagruppe, mille eksport ületab impordi ja mille bilanss paraneb jätkuvalt.

Puidust valmistatu kaupade import oli mullu 346 miljonit eurot ja puidutoodete väliskaubanduse bilanss 1,097 miljardit eurot. 2010. aastaga võrreldes suurenes bilanss seega 273 miljoni euro võrra. Puidutöötlemise toodanguindeks oli 2011. aastal 13 protsendi võrra kõrgemal kui aastal 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles