Ehitaja, kes platsilt plehku paneb, võib varsti riigihangetelt kõrvaldada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agris Peedu
Agris Peedu Foto: Liis Treimann

Euroopa Nõukogu on välja andnud uued riigihangete direktiivide eelnõud, mille kohaselt võib muuhulgas riigihangetelt kõrvaldada pakkuja, kes on viimase kolme aasta jooksul hankelepingut rikkunud.

Direktiivides nähakse ette, et pakkuja, kes on rikkunud viimase kolme aasta jooksul hankelepinguid mingis teatud mahus, saaks hankelt kõrvaldada. «See ei oleks automaatne kõrvaldamine, vaid hankijale jääks kaalutlusõigus, ehk kas need senised rikkumised hankelepingute puhul on tema hangetega seotud,» nentis rahandusministeeriumi asekantsler Agris Peedu.

Süü hankelepingu lõpetamise puhul ei pruugi lasuda tingimata ehitajal. «Kui vaatame hankelepingute lõpetamisi ja muutmisi, siis võib süü olla nii hankija- kui pakkujapoolne,»lisas ta.

See teeb lepingurikkujate automaatse kõrvaldamise hangetelt aga keeruliseks. Poola proovis hiljuti taolist sätet rakendada, kuid see nõue on tänaseks juba Euroopa kohtu ees, kuna piirab konkurentsi.

Lõpuks annab lepingu lõpetamise osas oma viimase sõna kohus. «Seadusesse võib ju panna, et kui ehitusettevõtja on eelnevalt hankelepingut rikkunud, siis ta tuleks ta kohe hankelt kõrvaldada. Aga ma ei usu, et ükski ehitusettevõtja laseks käest kaebeõiguse võimalust, mis tähendaks kohtuvaidlust, mis võib kesta aastaid,» lisas Peedu.

Euroopa Nõukogu on välja andud uue riigieelarvete direktiivide eelnõud ning soovib nendega väga kiiresti edasi minna. Ülevõtmise tähtajaks on planeeritud koguni 2014. aasta, eeldusel, et eenõud saavad Euroopa tasandil vastu võetud.

Muudatuste olulisemad eesmärgid on lihtsustada riigihangete menetlusi, võimaldada väikese ja keskmise suurusega ettevõtetel juurdepääsu riigihangetele, suurendada hankemenetluste usaldusväärsust ning kujundada valdkonnas ühtset praktikat ja hoogustada koostööd.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles