Mongoolia majandus kasvab kaelamurdva kiirusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mongoolia, maailma üks kiiremini kasvavaid majandusi, on riiklike kulutuste ralli tõttu ülekuumenemise ohus ning seisab silmitsi kasvavate inflatsioonisurvetega, hoiatavad Maailmapank ja IMF.

Tohutute söe-, vase-, ja kullamaardlate tõttu on Mongoolias vallandunud kaevandustesse investeerimise buum, mis kergitas majanduskasvu mullu rekordilise 17,3 protsendi peale.

Analüütikud hoiatavad aga, et riiklikud kulutused – mis kasvavad majandusest palju kiiremini – on võimendanud inflatsiooni, mistõttu Mongoolia võib sattuda haprasse seisu, kui toorainehinnad peaksid langema.

«Enne viimast kriisi oli meil sarnane episood, kui majandusel läks 2007-2008 väga hästi ning valitsus kulutas kõvasti raha ja rajas alused kriisile, tekitades tüüpilise buumi-pankroti tsükli,» ütles IMFi asedirektor Aasias ja Vaikse ookeani regioonis Steven Barnett.

Kui toorainehinnad 2008. aastal kukkusid, vallandus Mongoolias majanduskriis, mis sundis riiki IMFilt 232 miljonit dollarit laenu võtma.

Maailmapanga andmetel kasvasid riiklikud kulutused mullu 2010. aastaga võrreldes 56 «hingetukstegeva» protsendi võrra ja andsid 44 protsenti SKTst. Tänavu kasvavad valitsuse kulutused veel täiendava 32 protsendi jagu, kuna poliitikud valmistuvad juunikuisteks parlamendivalimisteks.

Kulutuste tiivul saavutas inflatsioon detsembris 11 protsendi taseme ning räsib mitteametliku sektori lihttööliste reaalpalkasid, selgub Maailmapanga uuringutest.

Mongoolia SKT kasvas mullu 8,6 miljardi dollari peale, kuna välisinvesteeringud püstitasid uueks tippmargiks 5,3 miljardit dollarit – kolmekordistudes võrreldes eelneva aastaga.

Mongoolia ärid tunnevad aga kasvust rõõmu ja näivad olevat veendunud, et buum jääb kestma.

Telekomide, lennuliinide ja maavaradega tegeleva konglomeraadi Newcomi tegevjuht Bayanjargal Byambasaikhan ütles, et näeb kasvu «optimistlikus» valguses.

«Kui ma ütlesin oma juhatusele, et lennureisijate arv kahekordistub tänavu mullusega võrreldes, ütlesid nad mulle, et ma olen liiga pessimistlik,» ütles ta naeru kihistades. «Majandus kasvab, kõik laieneb ja seega laienevad jätkuvalt ka teenustevaldkonnad, millesse me oleme haaratud.»

Mongoolia tahab vältida «toorainete needust», mille puhul kaevanduste tulud – kui neid ei hallata korrektselt – võivad põhjustada valuuta kallinemise ja inflatsiooni, mis pitsitab kõik maavaradega mitteseonduva majandusest välja, õõnestades pikaajalist kasvu.

Veel üks näide Mongoolia kaelamurdvast tempost: pangaalenud kasvasid aastaga 73 protsenti. Maailmapanga analüütik ja viimase raporti autor Rogier van den Brink ütles, et niivõrd kiire laenukasv «kõneleb küpsevast kriisist».

Ühtlasi selgub Maailmapanga raportist, et ehitustegevus on neljandas kvartalis langenud, aastatagusega võrreldes 20,5 protsendi jagu. Raport järeldab, et kuna «ehitussektoris aimati paisuvat mulli», on see halb märk.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles