Salvestatud aplaus Putinile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini toetajad meeleavaldusel.
Vladimir Putini toetajad meeleavaldusel. Foto: Alexey SAZONOV/AFP

Kümneid tuhandeid täis pakitud staadionil hoiatas Vene peaminister Vladimir Putin kaasmaalasi «kellegi» eest välismaal. Paljud kuulajad olid riigitöölised, kes toodi Kremli-meelsele üritusele sundkorras.

4. märtsil toimuvate presidendivalimiste lähenedes üritab Kreml näidata Putini võimu vastu korraldatud proteste kui salapäraste välismaiste käte tööd. Nii pöördus Putin läinud nädalal oma toetajate poole tungiva palvega mitte aktsepteerida sekkumist Venemaa siseasjadesse.

Tuhandeid inimesi toodi Moskva Lužniki staadionile bussidega. Politsei sõnutsi sai neid kokku 130 000. Uudisagentuurid arvasid, et pigem 90 000.
 
Külmakraadide käes «kokku hoidvad» peamiselt noorepoolsed inimesed hoidsid käes õhupalle, lugeda võis arvukaid loosungeid («Usaldame Putinit», «Venemaa eest, Putini eest!»).
 
Putin astus lavale salvestatud aplausi saatel, mida mängiti läbi staadioni valjuhääldajate.
Putin astus lavale salvestatud aplausi saatel, mida mängiti läbi staadioni valjuhääldajate.
 
Peaminister tõotas, et ta ei luba «kellelgi» puutuda Venemaa suveräänsust.
 
«Me ei luba, et keegi sekkub meie siseasjadesse. Me ei luba kellelgi meile oma tahet peale suruda, sest meil on meie oma tahe. Ja meie oma tahe on alati viinud meid võidule!» ütles ta.
 
«Me oleme võidukas rahvas! See on meie geenides, meie geneetilises koodis. Seda kantakse edasi põlvest põlve. Ja võit kuulub meile!» hüüdis Putin.
 
«Kas me võidame?»
 
«Jah!» skandeeris rahvas.
 
Putini kolmas ametiaeg näib olevat kindel, populaarsusreitingud on ikka veel üle 50 protsendi – protestidele vaatamata.
 
Nii Putin kui Kremli-vastane opositsioon kasutavad oma kõnedes üha hoogsamalt natsionalistlikku temaatikat ja militaristlikku retoorikat.
 
Opositsioonipoliitikud nagu Aleksei Navalnõi on keskendunud sellistele küsimustele nagu immigratsioon ja riiklikud toetused Kaukaasia vabariikidele.
 
24. detsembril ütles Navalnõi demonstrantidele: «Meil on siin piisavalt inimesi, et võtta Kreml.»
 
Putin omakorda kujutab opositsiooni kui välismaised agente ning oma valitsust kui ainsaid tõelisi Vene patsioote, kasutades kaasmaalasi lahingusse kutsudes veelgi militaristlikumat keelt: «Lahing Venemaa pärast jätkub ja me võidame!» kuulutas ta Lužnikil.
 
«Me palume kõiki: ärge vaadake välismaale, ärge jookske teisele poolele üle. Ärge petke isamaad, ühinege meiega,» ütles Putin. «Me ei luba kellelgi meie asjadesse sekkuda ega meile survet avaldada. Sest me teame ise, mida me tahame.»
 
Teleajakirjanik Mihhail Leontjev, kes samuti üritusel sõna võttis, süüdistas opositsiooni katses korrata 1991. aasta revolutsiooni.
 
«Nad tahavad kella 20 aastat tagasi keerata, et taaskord rahvuslikku enesetappu üritada,» ütles ta, viidates ilmselt NSVLi lagunemisele. «Selle reha otsa me enam ei astu! Võit kuulub meile.»
 
Copyright The Financial Times Limited 2012
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles